nierówność kwadratowa
Krzrantop: Dana jest nierówność x2−4x+m<=0
Oceń poprawność każdego zdania
I dla m<4 nierówność spełniają dokładnie dwie liczby rzeczywiste P/F
II dla m=4 nierówność spełnia dokładnie jedna liczba rzeczywista P/F
III dla m>4 nierówność spełniają wszystkie liczby rzeczywiste P/F
19 wrz 12:23
znak : x
2 − 4x + 4 + m − 4 ≤ 0
(x − 2)
2 ≤ 4 − m
Lepiej?
19 wrz 12:38
Qulka: PPF
19 wrz 12:39
Jerzy:
Δ = (−4)2 − 4m = 16 − 4m = 4(4 − m)
I Δ > 0 , dwa miejsca zerowe i nieskończenie wiele rozwiązań (F)
II Δ = 0 , jedno miejsce zerowe i jedno rozwiązanie (P)
III Δ < 0 , brak miejsc zerowych i brak rozwiązań (F)
19 wrz 12:39
Qulka: no tak
19 wrz 12:43
Krzrantop: dziękuję
19 wrz 14:57