matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
mala:
dana funkcja f||(x)=−2x
2
a wykres funkcji g(x) jest obrazem f(x) w jednokładności o środku (0,0)
1
J
k
o
skala= −
wynavzuc wzór g(X)
2
mozna tak ?
1
g(x)= −(−2(−x)
2
)=−(−2x
)
=2x
2
i teraz * −
stad g(x)= − x
2
2
18 wrz 22:30