matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
mala:
dana funkcja f||(x)=−2x
2
a wykres funkcji g(x) jest obrazem f(x) w jednokładności o środku (0,0)
1
J
k
o
skala= −
wynavzuc wzór g(X)
2
mozna tak ?
1
g(x)= −(−2(−x)
2
)=−(−2x
)
=2x
2
i teraz * −
stad g(x)= − x
2
2
18 wrz 22:30
Maciess:
Popraw zapis
18 wrz 23:12
Mila:
S=(0,0) − środek jednokładności.
1
x'=−
x
2
1
y'=−
y
2
stąd x=−2x' i y=−2y' Podstawiam do równości y=−2x
2
−2y'=−2(−2x')
2
−2y'=−2*4x'
2
y'=4x'
2
======
g(x)=4x
2
spr. dla jednego punktu P=(1,−2)
−1
P'=(
, 1)
2
18 wrz 23:25
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick