wzory skróconego mnożenia
Krzrantop: Mam problem z zadaniem abcd
√12−6√3
A: 2−√3
B: √3−2
C: 3−√3
D: √3−3
18 wrz 14:41
997: odpowiedz c
18 wrz 14:43
ite:
spróbuj skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia w następujący sposób
12−2*3*√3 = 9−2*3*√3+3 =
a2−2*a*b+b2 = (a−b)2
18 wrz 14:47
Krzrantop: dziękuję
18 wrz 14:52
Minato:
Albo podnieść do kwadratu rozwiązania i zobaczyć kiedy wyjdzie liczba pod pierwiastkiem.
Zróbmy to mądrze, liczba √12−6√3 jest dodatnia, zatem odp. B i D odpadają.
a) (2−√3)2 = 4−4√3+3 = 7−4√3 (odpada)
c) (3−√3)2 = 9−6√3+3=12−6√3 (okej)
odp. D
====
18 wrz 20:40
student: a
2+b
2=12
2ab=−6
√3
ab=−3
√3
a
4+27=12a
2
a
4−12a
2+27=0
(a
2−6)
2−36+27=0
(a
2−6)
2 = 9
a
2−6 = 3 lub a
2−6=−3
a
2=9 lub a
2 = 3
a=3 lub a=−3 lub a=
√3 lub a=−
√3
18 wrz 21:48
ICSP: lepiej przyjąć
a + b√3
Wszystkie odpowiedzi są w takiej formie plus zostajemy na liczbach naturalnych.
18 wrz 21:54
Minato:
Na maturze, żeby zaoszczędzić czas to najlepiej wklepać do kalkulatora
18 wrz 22:10
daras: o to to to Mina, tylko najpierw odwalić dwie ujemne żeby czasu nie tracić
19 wrz 09:05