| 21x+25 | ||
∫ | dx | |
| x2+4 |
Proszę o pomoc!
| f'(x) | ||
∫ | dx (podstawienie u = f) | |
| f(x) |
| 1 | ||
∫ | dx (podstawienie x = at, a > 0 ) | |
| x2 + a2 |
| 21x+25 | 21 | 2x | 25 | 2 | ||||||
∫ | dx = | ∫ | dx + | ∫ | dx = | |||||
| x2+4 | 2 | x2+4 | 2 | 1+(x/2)2 |
| 21 | 25 | |||
= | ln|x2+4| + | arctg(x/2) + C | ||
| 2 | 2 |
Wczoraj późna godzina była, a raczej dzisiaj i nie wiedziałem za nic
jak to zrobić, a przecież mogłem to rozbić na dwa ułamki o tym samym mianowniku
Dziękuje wam bardzo za pomoc! Sam to zrobię na spokojnie jeszcze raz
| dx | 25 | |||
25∫ | = | arctgx2 + C to też jest ok? | ||
| x2+22 | 2 |
| 25 | x | 25 | ||||
( | arctg( | ) )'= | , to widzisz, że jest dobrze. | |||
| 2 | 2 | x2+4 |