zadania
Ellie: 1. Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytemtycznego dana jest wzorem S
n = n(n + 2).
Oblicz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
2. Okrąg przechodzi przez punkty A(−1,−2) i B (5,−2), a jego środek lezy na prostej y = x + 1.
Wyznacz wspolrzedne srodka tego okregu.
3. Wyznacz wspolczynniki a i b tak, aby liczby −1 i 1 były pierwiastkami wielomianu w(x) = x
3
+ x
2 +ax +b.
4. Przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownoramiennym o podstawie dlugosci 6cm i polu 15cm
2.
oblicz objetosc tego stozka.
| | 2√5 | |
5. Kąt α jest ostry i sinα= |
| . Oblicz 25 − tgα. |
| | 5 | |