Całka podwójna ograniczona obszarem
Damian#UDM: Obliczyć całkę
∫d∫(4x2+4y2+4x)dxdy,
gdzie d jest obszarem ograniczonym 9≤x2+y2≤25
Jakie się za to zabrać, jak to zrobić?
Narysowałem ten obszar w układzie współrzędnych i jest to pierścień ograniczony dwoma okręgami.
Lecz niestety nie wiem jakie wziąć punkty, żeby policzyć tę całkę.
Proszę o pomoc!
17 wrz 10:05
Mariusz:
3≤r≤5
0≤θ≤2π
∫35∫02π(4r2+4rcosθ)rdrdθ
17 wrz 10:21
Student: Siema
17 wrz 10:32
Damian#UDM: Okej, rozumiem, że są na to jakieś wzory. Z czego wynika ta zamiana na cosinus?
Są jakieś materiały na internecie, gdzie mógłbym o tym poczytać?
17 wrz 10:54
piotr: Przechodzisz na współrzędne biegunowe:
x = r cosθ
y = r sinθ
jakobian przekształcenia J = r
17 wrz 11:07
Damian#UDM: Okej, spróbuję to zrobić.
Dziękuję!
17 wrz 11:50
Damian#UDM: Udało się, myślę, że jest ok. A jeśli mam ograniczenia na przykład
| | π | |
4≤x2+y2≤16 i x≥0 to w tym przypadku liczę dwa pola: pierwsze na przedziale od |
| do 0 |
| | 2 | |
| | 3π | |
oraz drugie na przedziale od 2π do |
| ? |
| | 2 | |
Czy mogę policzyć dla przedziału od π do 0, ponieważ są to pola sobie równe?
17 wrz 18:44
ICSP: przy okazji przypomnij sobie definicję przedziału.
17 wrz 18:46
Damian#UDM: Szczerzę mówiąc nigdy żadnych definicji nie widziałem, ani nie byłem na studiach, gdzie takie
zagadnienia były. Wszystkiego uczę się sam

Chciałbym nauczyć się to rozwiązywać

Gdzie mogę te definicje znaleźć? Dziękuje za pomoc!
17 wrz 18:49
ICSP: google wystarczą.
Definicja przedziału powinna być Ci znana już podczas nauki w szkole podstawowej.
Nie jest to matematyka wyższa.
17 wrz 18:51
17 wrz 19:01
Damian#UDM: Jest różnica, jeśli najpierw policzę całkę dla r, a później dla α ?
17 wrz 19:04
Damian#UDM: Dobra, już widzę, że jest to sobie równoważne

Dziękuję za pomoc!
17 wrz 19:11
ICSP: Akurat tutaj nie ma różnicy którą całkę liczysz pierwszą.
Nie zawsze tak musi być.
17 wrz 19:30
Damian#UDM: Super, dziękuję za pomoc

A jeśli mam obszar ograniczony od od 2π do π patrząc na koło, to jaki przedział do liczenia
całki wybrać?
17 wrz 20:43
ICSP: ?
17 wrz 21:03
Damian#UDM: Inaczej mówiąc chodzi mi o sytuację na przykład :
D, gdzie D jest obszarem ograniczonym nierównościami
4≤x2+y2≤9 oraz y≤0
To jeśli chodzi o kąty to jakie wartości do liczenia całki wybrać?
17 wrz 21:52
ICSP: [π;2π]
17 wrz 21:52
Damian#UDM: Czyli dobrze, myślałem

Dziękuję
ICSP dziękuję za pomoc!
17 wrz 21:54
Damian#UDM: Przy przejściu na współrzędne biegunowe czynnik dodatkowy czynnik r pojawia się zawsze?
18 wrz 00:07
ICSP: Ten czynnik r to jakobian przekształcenia.
x = f(r,α)
y = g(r,α)
I = det(fr , fα | gr , gα) = frgα − fαgr
Przy podstawieniu
x = rcosα
y = rsinα
I = cosαrcosα + rsinαsinα = r
Inne podstawienie ⇒ Inny Jakobian ⇒ "czynnik r" raczej się zmieni.
18 wrz 00:13
Damian#UDM: Okej, bardzo dziękuję za wytłumaczenie!
18 wrz 00:39
Mariusz:
Damian ,jak chcesz coś do poczytania to proponuję
G.M. Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy
Do książki
F. Leja Rachunek różniczkowy i całkowy ze wstępem do równań różniczkowych
też możesz zajrzeć
18 wrz 10:03
Damian#UDM: Okej, dziękuje Mariusz za polecenie materiałów!
18 wrz 22:18