Funlcje dwóch zmiennych
Damian#UDM: Mam pytanie odnośnie tych funkcji.
f(x, y) = x
2 + y
2 − xy + x + y
Liczę wartość najmniejszą i największą w obszarze ograniczonym x=0, y=0, y=−x−3.
W ogóle jak to się robi?
Ja robię to tak, że szukam punktów granicznych obszaru ograniczonego oraz ekstremów i potem
sprawdzam wartości funkcji dla tych punktów. Czy jest to poprawne rozwiązywanie?
Druga sprawa w tym przykładzie wyznacznik W(x, y) bez podstawiania żadnych punktów, tylko z
samych pochodnych wyszedł 3. Co to oznacza? Co w takiej sytuacji robić dalej?
Proszę nie rozwiązywać, chciałbym to zrobić sam

Miłego dnia życzę wszystkim!
17 wrz 09:27
17 wrz 10:09
17 wrz 10:16
piotr: dla x=0
f(y) = y2 + y ⇒ min{y2 + y} = −1/4 dla y = −1/2
dla y=0
f(x) = x2 + x ⇒ min{x2 + x} = −1/4 dla x = −1/2
dla y=−x−3
f(x) = 3((2 x + 3)2 − 1)/4 ⇒ min{3((2 x + 3)2 − 1)/4} = −3/4 dla x = −3/2
17 wrz 10:26
Damian#UDM: Okej, czyli mogę to zrobić znajdując ekstrema funkcji dwóch zmiennych lub podstawiajac te
równania co mam podane za zmienne i wtedy liczyć ekstrema funkcji jednej zmiennej?
Dziękuję za pomoc!
17 wrz 12:58
Damian#UDM: Już wiem dokładnie jak to się robi

1. Badam ekstrema we wnętrzu obszaru
2. Badam ekstrema wzdłuż granic obszaru
3. Obliczam wartości funkcji w wierzchołkach mojego ograniczonego obszaru.
Dziękuje za pomoc!
25 wrz 14:48