tw. cosinusów - dowód
domino: mam pytanie odnośnie tego dowodu. jest w ksiazce MATeMAtyka 2 poziom rozszerzony.
w przypadku dla gamma<90 stopni z gornego wierzcholka jest opuszczana wysokosc h, która dzieli
bok AC na dwa odcinki o długościach DC = a cos gamma, AD = b − a cos gamma.
dlaczego te odcinki akurat tyle wynoszą?
16 wrz 22:54
a7:

| | DC | |
cosγ= |
| więc (stąd) DC=a*cosγ |
| | a | |
AD=AC−DC=b−acosγ
16 wrz 23:10
a7: czy teraz jest zrozumiałe?
16 wrz 23:11
domino: o kurde, no racja. dzieki!
16 wrz 23:13
a7:
16 wrz 23:14