trapez
Julka:
W trapezie ABCD punkty E i F są odpowiednio środkami podstaw AB i DC
Punkt M należy do odcinka EF
Wykaż,że trójkąty AMD i BMC mają równe pola
16 wrz 20:47
wredulus_pospolitus:
PABD = PABC
PABD = PAMD + PABM
PABC = PBMC + PABM
wniosek ... i koniec zadania
16 wrz 20:49
wredulus_pospolitus: pośpieszyłem się ... to co zrobiłem jest źle
16 wrz 20:54
wredulus_pospolitus:

Ale już:
P
AEFD = P
BEFC
P
AEM = P
BEM
P
DFM = P
CFM
P
AEFD = P
AEM + P
AMD + P
DFM
P
BEFC = P
BEM + P
BMC + P
CFM
już jest dobrze
16 wrz 20:57
Eta:

u+s+w=u+v+w ⇒ s=v
c.n.w.
16 wrz 20:57