optymalizacja
pomocyy:

*to znowu ja*
Na kole o promieniu 2 opisano trójkąt prostokątny. Wyznacz wymiary trójkąta, dla którego
promień koła na nim opisanego jest najmniejszy.
x+y = 2R
(x+2)
2 + (y+2)
2 = (x+y)
2
x
2 + 4x + 4 + y
2 + 4y + 4 = x
2 + 2xy + y
2
4x + 4y + 8 = 2xy
4x − 2xy = −4y − 8
2x(2 − y) = −4(y + 2) |: 2(2 − y)
x =
−4(y + 2)2(2 − y)
x =
−2(y + 2)(2 − y)
x =
−2(y + 2)−1(y − 2)
x =
2(y + 2)(y − 2)
x =
2y + 4(y − 2)
Dobrze do tego momentu? Jeśli tak to co dalej? Bo nie mam pojęcia
16 wrz 19:13
wredulus_pospolitus:
no dobrze
i teraz wstawiasz do funkcji
f(x,y) = x+y 'za x' i otrzymujesz funkcje jednej zmiennej której szukasz minimum w
przedziale (2, +∞)
16 wrz 19:16
wredulus_pospolitus:
w sensie ... y ∊ (2,+∞)
16 wrz 19:17
wredulus_pospolitus:
PS. używaj U zamiast u do zapisu ułamków:
16 wrz 19:18
pomocyy: Skąd się bierze wzór tej funkcji? Jest to przeciwprostokątna?
16 wrz 19:18
wredulus_pospolitus:
c = x+y = 2R <−−− stąd
16 wrz 19:18
wredulus_pospolitus:
chcesz znaleźć najmniejszy R ... więc chcesz znaleźć najmniejszą wartość funkcji f(x,y) =
| | x+y | |
|
| lub jak wolisz g(x,y) = x+y |
| | 2 | |
16 wrz 19:19
pomocyy: | | 2y + 4 | | y(y − 2) | |
f(y) = |
| + |
| |
| | y − 2 | | y − 2 | |
| | 2y + 4 + y2 − 2y | |
f(y) = |
| |
| | y − 2 | |
Chyba już nic więcej nie zrobię z tym. Mam teraz liczyć pochodną tego co mi wyszło?
16 wrz 19:27
wredulus_pospolitus:
dokładnie
16 wrz 19:28
pomocyy:
I co mam teraz zrobić?
16 wrz 19:33
pomocyy: 2y = 0?
16 wrz 19:33
Blee:
Co... Bzdura

Sprawdź wzór na pochodną ilorazu
16 wrz 19:33
pomocyy: | | 2y(y − 2) − (4 +y2)1 | |
f '(y) = |
| |
| | (y − 2)2 | |
| | 2y2 − 4y − 4 − y2 | |
f '(y) = |
| |
| | (y − 2)2 | |
| | y2 − 4y − 4 | |
f '(y) = |
| |
| | (y − 2)2 | |
Dobrze teraz? Jak tak to teraz mam zrobić to?
16 wrz 19:44
pomocyy: Dobra zrobiłem. Dzięki obojgu za pomoc i za radę co do pisania tutaj. Miłego wieczorku
16 wrz 19:50
wredulus_pospolitus:
Miluś ... a czemu (bez wykazania) przyjmujesz że a = b

Na jakiej podstawie to czynisz
16 wrz 21:00
Mila:
Dlatego poszłam na skróty, bo nie przeczytałam dokładnie treści

Pozdrawiam
16 wrz 21:28
Mila:

1)
(x+2)
2+(y+2)
2=(x+y)
2
⇔
y=U{2x+4}{x−2), x≠2
f
min dla x=2+2
√2
wtedy:
| | 2*(2+2√2)+4 | | 4+4√2+4 | |
y= |
| = |
| =2+2√2⇔ |
| | 2+2√2−2 | | 2√2 | |
x=y
c=4+4
√2
R=2+2
√2
3) a=4+2
√2
b=4+2
√2
a=b
=============
16 wrz 22:17