Równania i nierówności logarytmiczno-wykładniczo-potęgowe z 3kl liceum
Natka: Bardzo proszę o pomoc!
log(102x +9)=x+1
log6 (3x2 +1)−log6 (32−x2 +9)=log6 (2− 1)
log1/2 (9x+2 +3x+2)> log1/2 2
Rozwiązania jakie mają wyjść:
1. x należy do {0, log9}
2. x należy do {−1, 1}
3. x należy do (− ∞, −2)
16 wrz 15:25
wredulus_pospolitus:
log a = b −−−> 10b = a
więc:
log(102x + 9) = x+1 −−−−> 102x + 9 = 10x+1 −−−> (10x)2 − 10*10x + 9 = 0
podstawienie: t = 10x
t2 − 10t + 9 = 0 −−−> (t−9)(t−1) = 0 −−−> t = 1 lub t = 9
czyli: 10x = 1 −−−> x = 0 lub 10x = 9 −−−> x = log9
16 wrz 15:28
wredulus_pospolitus:
w drugim zadaniu skorzystaj ze wzoru:
na pewno po prawej jest log
6(
2−1)

w trzecim ... pamiętaj że f(x) = log
1/2x jest funkcją MALEJĄCĄ
16 wrz 15:30
Natka: Sorki w drugim po prawej jest log
6 2 −1
I dziękuję Ci bardzo za pomoc

Zaraz spróbuję zrobić trzecie
16 wrz 15:34
wredulus_pospolitus:
2)
| | 3x2 + 1 | |
L = log6( |
| ) = .... |
| | 32−x2 + 9 | |
// rozpiszmy:
| | 1 | |
32−x2 + 9 = 32*3−x2 + 32 = 32(3−x2 + 1) = 32*( |
| +1) = |
| | 3x2 | |
| | (3x2 + 1)*3x2 | |
... = log6 |
| = log6 3x2 − 2 |
| | 32 * (3x2 + 1) | |
Więc otrzymujemy:
log
6(3
x2−2) = log
62 − 1
| | 3x2−2 | | 1 | |
log6( |
| ) = log6 |
| |
| | 2 | | 6 | |
| 3x2−2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| −−−> 3x2−2 = |
| −−−> 3x2−2 = 3−1 −−−> |
| 2 | | 6 | | 3 | |
−−−> x
2 − 2 = −1
i ciągniesz dalej
16 wrz 15:45
wredulus_pospolitus:
Przyznam szczerze −−− drugie zadanie faktycznie mogłoby Ci sprawdzić trochę kłopotów ponieważ
wymaga sporo (moim zdaniem) niezbyt przyjemnych przekształceń przy których łatwo się można
pomylić
16 wrz 15:46
Natka: Musiałam trochę się zastanowić patrząc na to 2 zadanie ale teraz rozumiem

Ale 3 nadal mi nie wychodzi

Z założenia wychodzi mi x <−2
potem robię:
9
X+2+3
x+2<2
(3
2)
x+2+3
x+2<2
t= 3
x+2
t
2+t−2<0
Delta= 9
Pierwiastek z delty=3
t1= −5
t2= 4
−5< t < 4
−5< 3
x+2 < 4
3
log
3−5 < 3
x+2 <3
log
34
log
3 −5 < x+2 < log
3 4
16 wrz 16:04
wredulus_pospolitus:
źle pierwiastki

t
2 + t − 2 = (t+2)(t−1)
16 wrz 16:09
wredulus_pospolitus:
√Δ = 3
b = 1
2a = 2
16 wrz 16:09
wredulus_pospolitus:
druga sprawa (kwestia zapisu)
przed postawieniem winnaś zapisać:
(3
x+2)
2 a nie (3
2)
x+2
16 wrz 16:10
wredulus_pospolitus:
i skąd masz początkowe założenie, że x < −2

To dopiero później się 'pojawia'
16 wrz 16:13
Natka: 9x+2 +3x+2 > 0
ale to w sumie daje mi x < −2 ....
a t1 i t2 wyszło mi źle bo podłożyłam 9 zamiast 3 przez pomyłkę
Co zrobić kiedy mam już t1 i t2?
16 wrz 16:40
wredulus_pospolitus:
wow wow wow
9
a > 0 dla dowolnego a∊R
3
b > 0 dla dowolnego b∊R
więc 9
x+2 + 3
x+2 > 0 dla dowolnego x∊R

więc absolutnie z tego nie wynika, że x<−2
16 wrz 16:42
wredulus_pospolitus:
masz:
(t+2)(t−1) < 0 −−−> t ∊ (−2 ; 1) −−−> −2 < t < 1 zgoda

więc:
−2 < 3
x+2 < 1 zgoda

−2 < 3
x+2 < 3
0 −−−> x+2 < 0 −−−> x < −2 (bo 3
x+2 > 0 > −2 dla dowolnego x∊R

patrz wykres funkcji potęgowej)
16 wrz 16:44
Natka: Dziękuje
16 wrz 16:56
wredulus_pospolitus: jak widzisz ... żeby sobie poradzić z logarytmami, musisz najpierw dobrze opanować działania na
potęgach
Pamiętaj też, żeby pamiętać od rozpoczęcia z założeniami (czy liczba logarytmowana jest
dodatnia) ... ja tego tutaj nie pisałem, powinnaś wyrobić sobie nawyk, że jest to pierwsze co
robisz
16 wrz 17:00
Jerzy:
I podstawa logarytmu jest dodatnia i różna od 1
16 wrz 20:18