Rozkład na ułamki proste drugiego rodzaju.
Popa: Cześć. Zastanawia mnie dlaczego przy rozkładzie na czynniki np przy okazji całkowania gdy
zostaje nam ułamek z mianownikiem nie mającym miejsc zerowych (np x2 + 1) to w liczniku dajemy
ax+b a nie tylko wsp liczbowy?
15 wrz 19:08
daras: niektóre rzeczy najlepiej łyknąć ewentualnie popijając
15 wrz 19:51
Blee: Ponieważ maksymalny stopień reszty z dzielenia jest o o jeden stopień niższy niż wielomian
przez który dzielimy.
15 wrz 19:51
Popa: No tak, zgadza się ale ten stopień moze byc tez nizszy i wtedy będzie wsp liczbowy dla mojego
przypadku a tak byc w nim nie moze.
16 wrz 15:34
wredulus_pospolitus:
może być ... ale Ty na ten moment NIE WIESZ jaka jest reszta, więc musisz założyć 'najmniej
korzystną sytuację' czyli największy możliwy stopień R(x),
Dopiero przy późniejszych obliczeniach wyjdzie Ci (przykładowo) a = 0 i b = 2 co będzie
oznaczało, że R(x) jest stopnia zerowego (R(x) = 2)
16 wrz 15:36
wredulus_pospolitus:
dla przykładu, gdybyśmy wzięli
| 1 | |
| to byśmy rozkładając na ułamki proste |
| (x+1)*(x6 + x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1) | |
zapisali:
| | A | | Bx5 + Cx4 + Dx3 + Ex2 + Fx + G | |
.... = |
| + |
| |
| | x+1 | | x6 + x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1 | |
I dopiero później przy obliczaniu okazało by się (czy i jakie) z tych niewiadomych są równe 0
16 wrz 15:39
Popa: Właśnie o tym fakcie zapomniałem. Wielkie dzięki za pomoc!
16 wrz 15:49
daras: Popie podziękuj
wredocie
16 wrz 15:49