zadania optymalizacyjne
xyz:

Na kole o promieniu 2 opisano trójkąt prostokątny. Wyznacz wymiary trójkąta, dla którego
promień koła na nim opisanego jest najmniejszy.
Dane:
r = 2
c = y+x
b = 2 + y
a = 2 + x
R =
x+y2
zał: x,y>0 oraz x=y
stąd x=y, ponieważ w zadaniu mamy: WYZNACZ WYMIARY TRÓJKĄTA, dla którego promień koła na nim
opisanego jest NAJMNIEJSZY.
Rozumiem to tak, że skoro promień ma być najmniejszy, to będzie tylko i wyłącznie wtedy jak c
będzie najmniejsze.
Żeby c było najmniejsze x i y musi być równy bo: 2+1
uznajmy że x i y są równe 1 to 3.
Gdyby były różne to nie nie będzie to najmniejsza opcja (np. x=1 y=2 to mamy 3 i 4 −> 4>3 (3 z
poprzedniej linijki)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego takie założenie jest złe i jak zrobić to zadanie poprawnie?
Dziękuje.
15 wrz 16:38
wredulus_pospolitus:
Dlaczego już na wstępie zakładasz, że x = y

Na jakiej podstawie dochodzisz do wniosków przed
rozwiązaniem zadania

Ty musisz pokazać dlaczego ma zachodzić x=y (na tym właśnie polega to zadanie). Ty tego nie
pokazałeś tylko od razu założyłeś, ze tak będzie 'bo tak'.
15 wrz 16:47
xyz: No dobrze, to jak ja mam to udowodnić? Z twierdzenia pitagorasa?
Jeśli tak to:
(x+2)
2 + (y+2)
2 = (x+y)
2
x
2 + 4x + 4 + y
2 + 4y + 4 = x
2 + 2xy + y
2
x
2 − x
2 + y
2 − y
2 + 4x + 4y − 2xy + 8 = 0
4x + 4y − 2xy + 8 = 0
I co dalej? Bo nie mam pojęcia
15 wrz 17:24
wredulus_pospolitus:
4x + 4y − 2xy + 8 = 0
2x(2 − 2y) = −4(y + 2)
| 2y + 4 | |
f(x,y) = x+y −−> f(y) = |
| + y i szukasz minimum tejże funkcji |
| 2y − 2 | |
15 wrz 17:37
xyz: Tam nie powinno być 2x(2 − y)? bo po wymnożeniu nie otrzymamy formy sprzed zwijania do
nawiasów. Domyślam się że błąd myślowy, ale wolę dopytać
15 wrz 22:53