proszę o sprawdzenie
anna: rozważamy wszystkie trójkąty prostokątne których suma długości przyprostokątnych wynosi 40
a) wyznacz pole tego trójkąta w zależności od długości jednej z przyprostokątnych
i określ jego dziedzinę
b) wyznacz długość przeciwprostokątnej tego z trójkątów który ma największe pole
a, b − przyprostokątne
c − przeciwprostokątna
a + b =40 ⇒ a = 40 − b dziedzina to b ∊ ( 0 ; 40)
P = ab
P = b(40 −b) = −b
2 + 40b =0
b) ΔABC − a
2 + b
2 = c
2
b
2 + ( 40 −b)
2 = c
2
2b
2 − 80b +1600 =c
2
b
2 −40b +800 =c
2
c
2 = 400 − 800 +1600 = 1200
c =20
√3 c > 0