Równanie
Marker: Witam. Mam rozwiązać równianie x+√2x−1=2
Z dziedziny wynika że x>(bądź równy) 1/2
Wychodzą 2 odpowiedzi x=1 lub x=5. Jednak 5 nie spełnia tego równania choć należy do dziedziny.
No i nie ma jej w odpowiedzi.
Moje pytanie brzmi z czego to wynika
14 wrz 18:56
filip:
jeszcze zalozenie ze 2 − x >= 0 −−> x <= 2
14 wrz 18:58
Mila:
√2x−1=2−x, ponieważ
√2x−1≥0 ( z definicji pierwiastka kwadratowego)
to przed podniesieniem do kwadratu
piszesz założenie 2−x≥0⇔2≥x
albo
sprawdzasz czy spełnione jest równanie dla x=1 oraz x=5
L=1+
√2−1=1+1=2 , L=P
L=5+
√2*5−1>2 , L≠P
odp.
x=1
14 wrz 19:12
Marker: A no tak. Teraz to ma sens. Dzięki
14 wrz 19:14
Marker: Bo skoro te strony mają być równe a liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna to faktycznie,
takie założenie jest konieczne
14 wrz 19:16
Mila:
Liczba podpierwiastkowa dla x=5 jest dodatnia, ale 2−5<0.
14 wrz 19:25
Marker: Rozumiem. Dzięki wielkie
14 wrz 19:30
Mila:
14 wrz 20:02
piotr: 2x−1 + 2√2x−1 − 3 = 0
t = √2x−1, t≥0
t2 +2t −3 = 0
{t=−3 ∨ t = 1 } ∧ t≥0
⇒ t = 1
⇒ 2x−1 = 1
⇒ x= 1
15 wrz 08:51