3 równania z 4 niewiadomymi
studentka: Proszę o pomoc w znalezieniu x,y, które muszą być liczbami całkowitymi.
Wiemy, że
Równania są spełnione dla każdego z={...,−5,−2,1,4,7,...} oraz dla każdego t całkowitego.
Ponadto 6x
0+15y
0=3
13 wrz 22:01
studentka: Chyba mi się udało

x
0=−7
y
0=3
Jeśli weźmiemy dowolne 't' całkowite oraz 'z' z naszego zbioru, to 'x' i 'y' wyjdą nam
całkowite.
Ale może ktoś umiałby to ładnie zapisać, żeby widać było, że 'x' i 'y' są całkowite bez
podstawiania konkretnych liczb?
13 wrz 22:22
wredulus_pospolitus:
Nie bardzo rozumiem.
x,y mają być całkowitymi liczbami dla DOWOLNEGO z i t

Tak
13 wrz 22:23
studentka: tak, ale nie dla dowolnego z i t, tylko dla dowolnego z={...,−2,1,4,...} i dowolnego t
należącego do zbioru liczb całkowitych
13 wrz 22:27
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | 1 | |
6x0+15y0=3 −> yo = − |
| xo + |
| |
| | 5 | | 5 | |
z = 3n + 1 ; n ∊ Z
t ∊ Z
| | 36xo + 30nxo − 15t | |
x = |
| = 12xo + 10nxo − 5t |
| | 3 | |
| | 36yo + 30nyo − 15t | |
y = |
| = 12yo + 10nyo − 5t = |
| | 3 | |
| | 24 | | 12 | |
= − |
| xo + |
| − 4nxo + 2n − 5t |
| | 5 | | 5 | |
Zauważmy, że dla dowolnego x
o mamy spełniony warunek x ∊ Z.
| | 24 | | 12 | |
Problemem pozostaje y, a konkretniej część: − |
| xo + |
| − 4nxo. |
| | 5 | | 5 | |
1) Niech x
o ∊ Z (nie ma podanego w zadaniu, że musi to być liczba całkowita)
| | 12 − 24xo | |
Wtedy 4nxo ∊ Z ... więc jedynym problemem pozostaje |
| ∊ Z. |
| | 5 | |
| 12 − 24xo | | 12(1 − 2xo) | |
| = |
| |
| 5 | | 5 | |
| | 1 − 5k | |
czyli będzie to spełnione dla każdego xo takiego, że 1 − 2xo = 5k −−−> xo = |
| |
| | 2 | |
zauważmy, że to będzie spełnione dla każdego k nieparzystego (postaci k = 2l+1) i niespełnione
dla każdego k parzystego (postaci k = 2l)
czyli np.: dla k = 1 mamy:
| | 1−5 | |
xo = |
| = −2 −−−> yo = 1 |
| | 2 | |
więc:
x = −24 − 20n − 5t ∊ Z
y = 12 + 10n − 5t ∊ Z
Ale co się stanie jeżeli x
o ∉ Z
13 wrz 22:29
wredulus_pospolitus:
tfu tfu −−−− "Zauważmy, że dla dowolnego x
o mamy spełniony warunek x ∊ Z."
Jest błędnym wnioskiem (to ma miejsce gdy x
o ∊ Z

)
13 wrz 22:30
ICSP: u = 26 + 10z
z = 3k + 1
u = 26 + 10z = 26 + 30k + 1 = 30k + 27= 3(10k + 9)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pierwsze mnożę przez 6 drugie przez 15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x + 15y = u + 60t
6x + 15y = 3(10k + 9) + 60t
2x + 5y = 10k + 9 + 20t
a to jest nic innego jak równanie diofantyczne liniowe.
Znajdź rozwiązanie a podstawiając naturalne k i t dostaniesz wartości x i y.
13 wrz 22:32
wredulus_pospolitus:
Jeżeli w zadaniu jest podane, że x
o,y
o ∊ Z to wtedy:
| | 1 − 5k | | 1 − 5(2l+1) | |
xo = |
| = |
| = 3 − 5l |
| | 2 | | 2 | |
| | 2(3−5l) | | 1 | | 10l − 5 | |
yo = − |
| + |
| = |
| = 2l − 1 (zawsze całkowita) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Więc rozwiązaniem będzie każda para liczb (3−5l ; 2l−1) gdzie l ∊ Z
Ty znalazłem rozwiązanie dla l = 2: (3−10 ; 4−1) −−−> (−7 , 3) ale jak widzisz to nie jest
jedyne rozwiązanie
13 wrz 22:36
studentka: Jeśli x0 nie jest całkowite, to x również nie będzie całkowity
13 wrz 22:36
studentka: ok, rozumiem i bardzo dziękuję

czyli moje trafione liczby na początku nie wystarczą do tego,
aby zadanie było rozwiązane prawda? Oczywiście odnajdywałam je metodą prób i błędów
13 wrz 22:38
wredulus_pospolitus:
Jeżeli jednak nie musi być spełnione x
o , y
o ∊ Z toooo ...
wracamy do naszego przekształcenia:
x = 12x
o + 10nx
o − 5t ∊ Z dla DOWOLNEGO n∊Z oraz t∊Z
związku z tym musi zachodzić 10x
o ∊ Z oraz 12x
o ∊ Z (w przeciwnym razie 12x
o + 10
nx
o
∊ Z nie będzie zachodzić dla DOWOLNEGO n∊Z)
związku z tym: x
o = ± 1/2
więc mamy dwie pary do sprawdzenia:
| | 24 | |
xo = −1/2 ; yo = 2/5 (ale wtedy y = |
| + 4n − 5t ∉ Z) |
| | 5 | |
x
o = 1/2 ; y = 0 (i wtedy y = −5t ∊ Z)
więc dorzucamy do rozwiązań parę: (1/2 ; 0)
13 wrz 22:42
studentka: W poleceniu nie jest podane, że x0 i y0 są całkowite, ale według mnie musi tak być, żeby
można było znaleźć x i y całkowite.
13 wrz 22:42
wredulus_pospolitus:
I jak widzisz −−− założenie, że xo musi być całkowite, aby x,y było całkowite także NIE JEST
poprawnym założeniem
13 wrz 22:43
studentka: no tak, już widzę
13 wrz 22:45
wredulus_pospolitus:
Gdyby to zadanie było na egzaminie to podejrzewam, że tylko garstka ludzi zrobiłaby w całości
poprawnie (czyli znalazła także parę (0.5 ; 0) )
Interesujące zadanie, które wymagało trochę 'nieszablonowego' podejścia, aby w miarę szybko
policzyć i się nie zaliczyć na śmierć.
13 wrz 22:47
wredulus_pospolitus:
PS. Warto też sobie sprawdzić, czy otrzymana para liczb spełnia warunek zadania:
6xo + 15yo = 3
6(3−5l) + 15(2l−1) = 18 − 30l + 30l − 15 = 3 <−−− więc teraz jesteśmy (prawie) pewni, że jest
dobrze (po dorzuceniu pary (0.5 ; 0) )
13 wrz 22:52
studentka: Dokładnie, jednak zadziwia mnie to, że szybciej rozwiązujesz te zadanie, niż ja je analizuje.
To nie jest pełne zadanie, tylko jego końcówka, w której utknęłam, ale myślę, że raczej na
egzaminie by się nie pojawiło
13 wrz 22:54
studentka: tak właśnie planowałam zrobić, jednak póki co notuję, żeby mieć wszystko w całości i po kolei
13 wrz 22:56
studentka: Teraz wpadłam na pomysł, żeby rozwiązać to jeszcze algorytmem Euklidesa. Jednak udało mi się
znaleźć tylko jedno rozwiązanie (−2, 1). Wiem, że algorytm Euklidesa sprawdza się tylko w
liczbach całkowitych, ale widzę teraz, że nie da się nim podać wszystkich rozwiązań. Czy zatem
jeśli mamy rozwiązać jakieś równanie z dwiema niewiadomymi i skorzystamy z algorytmu
Euklidesa, to nigdy nie mamy pewności, że znaleźliśmy wszystkie rozwiązania, czy ja coś źle
rozumuję?
14 wrz 00:09