zad
student: Jaki jest wzór na ciąg an = an−2 − an−1
12 wrz 10:34
wredulus_pospolitus:
no taki jak podałeś

Ty się zapewne pytasz o wzór OGÓLNY, prawda

a ile wynosi a
1 i a
2 
(ewentualnie a
0 i a
1)
12 wrz 10:42
student: a1 = 5
12 wrz 11:13
znak : No to świetnie, a drugi wyraz? Jak chcesz określić wzór jawny dla podanego ciągu, jeśli nie
masz warunków początkowych?
12 wrz 12:21
student: Serio nie wiesz jak?
12 wrz 13:38
Blee:
Student. Nie. Nie wie. Nikt nie wie.
Potrzebne są wartości DWÓCH wyrazów
12 wrz 14:24
Blee:
No dobra. Nie jest potrzebny.
an = an−1 − a1
Skoro a1 = 1 to
an = −n + 2
12 wrz 14:26
student: No widzisz?
12 wrz 15:00
student: To chyba źle jest
12 wrz 15:04
wredulus_pospolitus:
Oczywiście, że jest źle, ponieważ przyjąłem błędnie, że
a
n = a
n−1 − a
1 działa dla KAŻDEGO n≥2 co nie jest prawdą, bo a
2 =

drugi wyraz potrzebny

ogólnie:
a
1 = 1
a
3 = a
2 − a
1 =

a
4 = a
3 − a
1 = a
2 − 2a
1
a
5 = a
4 − a
1 = a
3 − 2a
1 = a
2 − 3a
1
a
n = a
2 − (n−2)a
1 podstawiasz a
1 = 1 oraz a
2 =

i gotowe
12 wrz 15:11
wredulus_pospolitus: znowu głupoty piszę

drugi wyraz potrzebny i wtedy można robić
12 wrz 15:13
student: A jaki jest wzór na an = an+1 + an+2
12 wrz 15:15
wredulus_pospolitus:
żaden
12 wrz 15:28
12 wrz 16:07
Mila:
a
n = a
n−2 − a
n−1, a
0=0, a
1=1
12 wrz 16:14
daras: zalezy jaki to ciąg, arytmetyczny , geometryczny, Fibonaciego...itp
jaja jak berety na tych "studiach"
12 wrz 16:14
daras: @
student a maturę zdałeś?
12 wrz 16:15
kerajs: an=an−2−an−1
an+an−1−an−2=0
To jednorodne równanie rekurencyjne. Rozwiązuje się równanie charakterystyczne:
r2+r−1=0
Ponieważ tutaj ma ono dwa różne pierwiastki rzeczywiste, to wzór ogólny ma postać:
an=A(r1)n+B(r2)n
Współczynniki A i B znajduje się z warunków początkowych, dlatego potrzebne są DWA różne znane
wyrazy ciągu(np: ak i am)
Dostaje się je rozwiązując układ równań
ak=A(r1)k+B(r2)k
am=A(r1)m+B(r2)m
Jak widać, dla łatwiejszych obliczeń, najlepiej jest znać dwa pierwsze wyrazy ciągu.
12 wrz 16:42
Mariusz:
Znacznie lepiej jest użyć funkcji tworzącej
A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
a
n = a
n−2 − a
n−1
∑
n=2∞a
nx
n=(∑
n=2∞a
n−2x
n)−(∑
n=2∞a
n−1x
n)
∑
n=2∞a
nx
n=x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)−x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)
∑
n=2∞a
nx
n=x
2(∑
n=0∞a
nx
n)−x(∑
n=1∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=x
2(∑
n=0∞a
nx
n)−x(∑
n=0∞a
nx
n−a
0)
A(x)−a
0−a
1x=x
2A(x)−x(A(x)−a
0)
A(x)−a
0−a
1x=x
2A(x)−xA(x)+a
0x
A(x)(1+x−x
2)=(a
0+a
1)x+a
0
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
A(1−( |
| )x)+B(1−( |
| x))=(a0+a1)x+a0 |
| | 2 | | 2 | |
A+B = a
0
B=a
0−A
| 1+√5 | | 1−√5 | |
| A+ |
| (a0−A)=a0+a1 |
| 2 | | 2 | |
(1+
√5)A+(1−
√5)(a
0−A)=2a
0+2a
1
(1+
√5)A−(1−
√5)A+(1−
√5)a
0
2
√5A=2a
0+2a
1−(1−
√5)a
0
B=a
0−A
2
√5A=2a
0+2a
1−(1−
√5)a
0
B=a
0−A
2
√5A=(1+
√5)a
0+2a
1
| | √5 | | √5 | |
B=a0−( |
| (1+√5)a0+ |
| a1) |
| | 10 | | 5 | |
| | 1 | | √5 | | √5 | |
A=( |
| + |
| )a0+ |
| a1 |
| | 2 | | 10 | | 5 | |
| | 1 | | √5 | | √5 | |
B=( |
| − |
| )a0− |
| a1 |
| | 2 | | 10 | | 5 | |
| | 1 | | √5 | | √5 | | 1 | |
A(x)=(( |
| + |
| )a0+ |
| a1) |
| + |
| | 2 | | 10 | | 5 | | | |
| | 1 | | √5 | | √5 | | 1 | |
(( |
| − |
| )a0− |
| a1) |
| |
| | 2 | | 10 | | 5 | | | |
| | 1 | | √5 | | √5 | | −1+√5 | |
A(x)=(( |
| + |
| )a0+ |
| a1)(∑n=0∞( |
| )nxn) |
| | 2 | | 10 | | 5 | | 2 | |
| | 1 | | √5 | | √5 | | −1−√5 | |
+(( |
| − |
| )a0− |
| a1)(∑n=0∞( |
| )nxn) |
| | 2 | | 10 | | 5 | | 2 | |
| | 1 | | √5 | | √5 | | −1+√5 | |
an=(( |
| + |
| )a0+ |
| a1)( |
| )n+ |
| | 2 | | 10 | | 5 | | 2 | |
| | 1 | | √5 | | √5 | | −1−√5 | |
(( |
| − |
| )a0− |
| a1)( |
| )n |
| | 2 | | 10 | | 5 | | 2 | |
13 wrz 21:08
znak : Co tam, panie student, wzory odkryte? Już wiesz, że się nie da w taki sposób, a da w inny?
Ciekawe, co za studia.
13 wrz 23:16
kerajs: No to dorzucę zgadywankę, sugerowaną przez wredulusa
an=an−2−an przy znanym a0 i a1
a2=a0−a1=−a1+a0
a3=a1−a2=2a1−a0
a4=a2−a3=−3a1+2a0
a5=a3−a4=5a1−3a0
a6=a4−a5=−8a1+5a0
Łatwo zauważyć, iż współczynniki przy a1 i a0 są liczbami Fibonacciego, a stąd:
an=(−1)n+1Fna1+(−1)nFn−1a0
Wystarczy teraz wstawić wzór Bineta i wzór ogólny gotowy.
@MariuszM
''znacznie lepiej'', ''łatwiejszy sposób'', ''prostsza metoda''
Od tylu lat częstujesz mnie tymi sucharami, a wciąż potrafią mnie rozbawić.
15 wrz 11:32
Mariusz:
No prostsza bo wstawiasz i rozwiązujesz
Nie musisz zgadywać postaci rozwiązania równania jednorodnego
bo wychodzi ona z szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Nie musisz także zgadywać postaci rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego
I na koniec więcej równań rozwiążesz z wykorzystaniem funkcji tworzącej
(najbardziej znany przykład to liczby Catalana)
15 wrz 17:38