Ciągi
Anusiaczek: | | 2 | |
zbadaj czy ciąg o wyrazie ogolnym jest geometryczny an= |
| |
| | 5n | |
28 lut 16:21
tim: Ciąg jest geometryczny jeżeli:
a22 = a1 * a3
28 lut 16:30
Anusiaczek: | | bn+1 | |
A czy komuś wyszło może, że q= |
| =5? |
| | bn | |
28 lut 16:36
fikuś: nie
liczyszwyraz następny n+1 ,a następnie iloraz tych wyrazów
jeżeli iloraz będzie stały to jest to ciąg geometryczny
an+1=25n+1
an+1an=const
28 lut 16:42
fikuś: dobrze zrobiłaś tak ma być
28 lut 16:43
Anusiaczek: dziękuje
28 lut 16:46