Basia: Do DwóchKropek!
To zadanie, które napisał 'kar' rozwiązałaś? Jeśli nie to mozemy o tym jutro pogadać.
20 lis 00:15
Dwiekropki: Kolega dziś w szkole mi pomógł bo byłam ciekawa rozwiązania.. ale nigdy chyba bym nie
wpadła na to! Ale, jeżeli jest taka możliwość to moge podać zadania z
prawdopodobieństwa.. ale to jeszcze nie dziś. : ) W mojej szkole była jedna książka
J.Ligmana- z kombinatoryką i prawdopodobieństwem więc niedługo biorę się od samego
początku do roboty.. zobaczymy co z tego wyjdzie.. : ) A jak będę miała jakiekolwiek
wątpliwości to będę tu pisać.. : )
PS: Mam jeszcze problem z innego typu zadaniami .. tzn są to pojedyncze zadania, takie
przygotowujące do matury.. idę właśnie dokończyć te testy, a jak nie dam sobie rady z
jakimiś zadaniami to też je umieszczę. : )
Mam nadzieję, że do wieczora : )
20 lis 15:49
Dwiekropki: Hmm.. albo nie. To ja napiszę co wymyśliłam w tym zadaniu teraz, a Pani mi odp kiedy
będzie miała czas..: ) bo już się pogubiłam w rachunkach.. a kolega narzucił mi swój
sposób myślenia. I co prawda Jego sposób rozumiem, ale w swoim chyba robię gdzieś błąd.
Więc:
1/ [22x-1-1] + 1/4 <1/[22x+1-4]
wtedy zajęłam się mianownikiem prawej strony nierówności:
22x+1-4=22(22x-1-1)
I wracam do nierówności:
1/[22x-1-1] - 1/[4(22x-1-1] <-1/4
I teraz wspólny mianownik:
4-1/[4(22x-1-1]<-1/4
3/[4(22x-1-1]<-1/4 /* (-4)
-12/[4(22x-1-1]>1
-3/(22x-1-1)>1
Przenoszę 1 i znów wspólny mianownik:
-3-(22x-1-1)/[22x-1-1] >0
-3-(22x-1-1)*[22x-1-1]>0
-3-(22x-1-1)2>0
-3-(24x-2-22x+1)>0
-24x-2+22x>22
i wiem, że trzeba wyciągnąć 2 przed nawias ale nie mogę się połapać..
jeszcze popróbuję i może dopisze dalsze rozwiązanie.. : )
20 lis 16:27
b.: ,,Przenoszę 1 i znów wspólny mianownik: '' -- prawie ok, tylko nawiasu brakuje,
powinno być
(-3-(22x-1-1)) /[22x-1-1] >0
20 lis 19:49
Dwiekropki: Tak tak.. o to mi chodziło tylko nie mogę się połapać co dalej..
20 lis 22:52
b.: no dalej jest źle w Twoich rachunkach, bo nie dałaś nawiasu
dalej będzie
(-2-22x-1) /[22x-1-1] >0
i potem np. podobnie jak liczyłaś (ale miałaś pomyłkę)
20 lis 23:56
b.: aha co dalej?
np. jak podstawisz t=22x, to wtedy t2=24x i dostaniesz nierówność kwadratową
20 lis 23:57
Dwiekropki: A tak! Bo zjadłam ten nawias.. ! : )
czyli potem mogę zrobić tak..: ?
1-(22x-1-1)2 >0
21 lis 00:05
b.: hmm a skąd się wzięła ta nierówność, bo jakoś nie widzę -- mam wrażenie, że powinna być
inna...
21 lis 12:02
Dwiekropki: no więc skoro mam a/b > 0 to a*b>0
..ale już w takim razie się tak pogubiłam, ze nic nie wiem ..
(-3-(22x-1-1)) /[22x-1-1] >0
.. co dalej z tym zrobić.?
21 lis 13:29
Dwiekropki: -3(22x-1-1) - (22x-1-1)2 >0
później mam wzór (a-b)2
ale czy to mi cos pomoze?
21 lis 13:50
b.: jak masz już taką nierówność, to jednak wygodniej podstawić t=22x-1-1, wtedy
-3t - t2 > 0,
-t(t-3) > 0,
0 < t < 3,
czyli
0 < 22x-1-1 < 3,
no i dalej już łatwo
21 lis 16:28
b.: o przepraszam -- pomyłka, powinno być:
-3t - t2 > 0,
-t(t+3) > 0,
-3 < t < 0,
czyli
-3 < 22x-1-1 < 0.
21 lis 16:31
Dwiekropki: Ooo dziękuję. : ))
21 lis 21:32