F. kwadratowa
Popa: Cześć. Nie mogę za nic rozwiązać algebraicznie zadania: Dla jakich m x|x−2|= m+1 ma 2 różne
rozw.
Próbowałem rozbijać na przypadki i korzystać ze wzorow viete'a ale nie wychodzi. Proszę o
pomoc.
11 wrz 13:50
ICSP: Dla x ≥ 2
(x−1)2 = m + 2
Jeśli tylko m ≥ −1 to z powyższego równania dostaniemy jedno rozwiązanie.
W przeciwnym wypadku brak rozwiązań
Dla x < 2
(x−1)2 = −m
Jeżeli m > 0 to rozwiązań nie ma.
Jeżeli m = 0 mamy jedno rozwiązanie
Jeżeli m < −1 mamy jedno rozwiązanie
Dla m = −1 mamy jedno rozwiązanie
Dla m ∊ (−1 ; 0) dwa rozwiązania
Ostatecznie zatem m = −1 lub m = 0
11 wrz 14:18
gamma:

y = x
2 − 2x
y = m + 1 (wykres funkcji stałej)
dla m + 1 < −1 ⇒ m < −2 brak rozwiązań
dla m + 1 = −1 ⇒ m = −2 jest jedno rozwiązanie
dla m + 1 > −1 ⇒ m > −2 są dwa rozwiązania
........................................................................................
algebraicznie: x
2 − 2x − (m + 1) = 0
2 rózne rozwiązania dla Δ > 0 ⇒ 4 + 4m + 4 > 0 ⇒ m > −2
11 wrz 20:30
Mila:

Graficznie:
f(x)=x*|x−2|
dwa rozwiązania dla m+1=0 lub m+1=1
m=−1 dwa rozwiązania x=0 lub x=2
m+1=1 ⇔m=0 dwa rozwiązania :
x=1 lub x
2−2x=1
x=1+
√2
m∊{−1,0}
11 wrz 21:18