| ctgα | |
= cos2α | |
| tg2α+ctgα |
| ctgα | ||||||||
L= | = | |||||||
|
| ctgα*(1−tg2α) | tgα | 1−tg2α | ||||
= | * | = | = | |||
| 2tgα+ctgα*(1−tg2α) | tgα | 2tg2+1−tg2α |
| 1−tg2α | ||
= | − dokończ | |
| 1+tg2α |
| cos2x − sin2x | cos2x | |||
= | * | = cos2x − sin2x = cos2x | ||
| cos2x | cos2x + sin2x |
| sin2α | ||
tg2α= | ||
| cos2α |
| sin2α | cos2α−sin2α | |||
1− | = | |||
| cos2α | cos2α |
| sin2α | cos2α+sin2α | |||
1+ | = | |||
| cos2α | cos2α |
| cos2α−sin2α | cos2α+sin2α | ||
: | = to co napisał Jerzy 19:48 | ||
| cos2α | cos2α |
| sin2α | cos2α | sin2α | ||||
1− | = | − | (mamy wspólny mianownik) | |||
| cos2α | cos2α | cos2α |
| cos2α−sin2α | ||
więc dodajemy liczniki dlatego jest to | ||
| cos2α |
| ||||||||||||||
L= | = | |||||||||||||
|
| cosα | cos2α*sinα | |||
= | * | = | ||
| sinα | sin2α*sinα+cos2α*cosα |
| cosα*cos2α | |
= | |
| cos(2α−α) |
| cosα*cos2α | ||
= | = cos2α= P | |
| cosα |