zbiór wartości funkcji
Marusia: | | √3 | |
jaki jest zbiór wartości funkcji |
| ? |
| | −x2+2x−5 | |
| | √3 | |
wytłumaczy mi ktoś dlaczego odp to <− |
| ;0> |
| | 4 | |
dla funkcji kwadratowej f max jest w wierzchołku (1;−4) i dla niej zbiorem jest przedział
(−oo;−4)
Dalej nie wiem jak uzyskać podaną odp.
10 wrz 17:01
ali: najpierw z dziedziny trzeba usunąc miejsca zerowe z mianownika
10 wrz 17:06
Marusia: nie ma miejsc zerowych. delta jest ujemna
10 wrz 17:08
ali: y=√3 zw =√3
x=−4
10 wrz 17:16
ali: parabole przecina prosta y=√3 w sumie odcina one w funkcji są połączone wiec zbiór wartosci
bedzie wspólny
10 wrz 17:21
znak: Zacznijmy od tego, że ta funkcja nie ma prawa przyjąć wartości 0. Więc ewentualnym zbiorem
wartości tej funkcji to podany przez Ciebie przedział, ale bez 0.
x
2 − 2x + 5 = (x − 1)
2 + 4 − stąd widzimy, że funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych, w
dodatku jest stale dodatnia.
I teraz możemy to zrobić na dwa sposoby:
(I) Zauważmy, że skoro mianownik jest stale dodatni, tak samo licznik, to całe wyrażenie jest
ujemne.
| | √3 | | √3 | |
Jednakże wyrażenie − |
| = − |
| będzie najmniejsze wtedy, |
| | x2 − 2x + 5 | | (x − 1)2 + 4 | |
gdy mianownik będzie najmniejszy. Mianownik z kolei jest sumą dwóch liczb nieujemnych, więc
jego suma będzie najmniejsza − a tym samym całe wyrażenie będzie największe − gdy (x − 1)
2 =
| | √3 | |
0. Wobec tego dla x = 1 mamy f(1) = − |
| i jest to minimum tej funkcji. |
| | 4 | |
W dodatku, jeśli mianownik będzie rósł, to jest (x − 1)
2 będzie coraz to większe, to
ostatecznie będziemy zbliżali się do 0, ale nigdy go nie osiągniemy.
| | √3 | |
Stąd zbiorem wartości jest <− |
| , 0) |
| | 4 | |
(II) Niech f(x) = y
| | √3 | |
Wówczas dostajemy − |
| = y ⇔−√3 = y(x − 1)2 + 4y ⇔ |
| | (x − 1)2 + 4 | |
⇔ (*) yx
2 − 2xy + 5y +
√3 = 0; y ≠ 0, bo inaczej dostajemy oczywistą sprzeczność.
I teraz rozwiązujemy równanie kwadratowe z parametrem y:
Δ = (−2y)
2 − 4y(5y +
√3) = 4y
2 − 4y
√3 − 20y
2 = −16y
2 − 4y
√3 = −4y(4y −
√3)
| | √3 | |
I stąd widzimy, że rozwiązania mamy dla y ∊ <− |
| , 0), bo wtedy delta nie jest ujemna, |
| | 4 | |
czyli równanie ma rozwiązania.
10 wrz 17:26
Marusia: nadal nie rozumiem. Odpowiedź podałam, nie wiem dlaczego do 0.
10 wrz 17:27
znak: Tam w pewnym miejscu jest błąd − zamiast "będzie najmniejsze wtedy, gdy mianownik będzie
najmniejszy" powinno być "będzie największe wtedy, gdy mianownik będzie największy".
10 wrz 17:29
znak: Odpowiedź jest błędna. Poprawny zakres to <−U{√3{4}, 0). Wyrażenie to nie może być równe zero
z prostego powodu − licznik jest różny od 0. Liczba wymierna jest równa zero tylko wtedy, gdy
licznik jest równy 0.
10 wrz 17:30
ali: tam powinno być tak −∞,−4)∪<√3>
10 wrz 17:35
ali: znak ale żeś kiełbasy nakrecił namielił , tam jest −x2 wiec parabola idzie na dól ramiona idą
a √3 jesr u góry
10 wrz 17:40
Marusia:
znak wielkie dzięki. chyba rozumiem, ale muszę sprawdzić na innym zadaniu czy faktycznie
rozumiem. z zerem masz rację
10 wrz 17:41
znak: @ali − czytanie ze zrozumieniem się kłania. Minus został wyciągnięty na samym początku przed
całe wyrażenie. Ma to na celu uproszczenie zapisu.
@Marusia − w porządku, daj tu znać, gdybyś dalej miała problem.
10 wrz 17:44
Marusia: znak sprawdź mnie:
| | 2 | |
najmniejsza wartośc funkcji |
| dla x należyR |
| | −x2+4x−6 | |
to y=−1 więc zbiór wartości <−1;0)
10 wrz 18:08
10 wrz 18:09
znak: | | 2 | | 2 | |
f(x) = − |
| = − |
| |
| | x2 − 4x + 6 | | (x − 2)2 + 2 | |
Zgadza się, licznik jest stały, zaś mianownik jest stale dodatni i samo wyrażenie wymierne bez
minusa przyjmuje wartość największą wtedy, gdy mianownik jest najmniejszy. Wobec tego dla x =
2 mamy f(2) = −1. Ponadto im większy mianownik, tym bliżej zera będziemy, ale go nie
osiągniemy.
A więc dostajemy <−1; 0)
10 wrz 18:12
Marusia:
sprawdźcie proszę jeszcze jedno zadanie
| | 1 | | 1 | |
największa wartośc f(x)= |
| to |
| |
| | x2−4x+7 | | 3 | |
| | 1 | |
a zbiór wartości od 0 czy od −oo do |
| > |
| | 3 | |
10 wrz 18:28
znak: W mianowniku masz wyrażenie dodatnie. Więc czy możemy otrzymać wartość ujemną, bądź równą 0?
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, co się dzieje z wartościami, gdy zwiększamy mianownik.
10 wrz 18:43
Marusia:
no tak... jak zwiększamy mianownik to otrzymujemy coraz mniejszą liczbę ale 0 nie osiągniemy
10 wrz 19:01
Marusia: zbiór wartości (0; 1/3>
10 wrz 19:02
znak: Dokładnie tak.
10 wrz 19:12