logarytmy
Marianna: Proszę o pomoc
log118 : ( log1115 − log1130 ) =
10 wrz 11:13
Marianna: wyszło mi do połowy
10 wrz 11:15
wredulus_pospolitus:
Co to znaczy, że 'wyszło mi do połowy'

Pokaż co zrobiłaś
10 wrz 11:16
Marianna: log11 8 : log11 1/2 i co dalej hmmm
10 wrz 11:16
Jerzy:
| | 3log112 | |
= log118:log112−1 = |
| = −3 |
| | −log112 | |
10 wrz 11:18
wredulus_pospolitus:
| log118 | | log118 | |
| = |
| = log1/2 8 = |
| log1115 − log1130 | | log11(1/2) | |
| | 3 | |
= log2−1 23 = |
| log22 = −3 |
| | −1 | |
wzory wykorzystane:
log
a b
c = c*log
ab
log
aa = 1
10 wrz 11:18
wredulus_pospolitus:
to nie jest 'do połowy'
10 wrz 11:18
Jerzy:
Nie bylo potrzeby zmieniać podstawę
10 wrz 11:19
wredulus_pospolitus:
Nie było ... ale przy okazji może zobaczy że jest taki wzór
10 wrz 11:20
Marianna: aaaaaaa ok dziękuję!
10 wrz 11:23