Reguła mnożenia
xyz:

Możecie sprawdzić czy dobrze, a jak da się lepiej to podpowiecie?
Treść zadania:
W urnie znajdują się trzy kule oznaczone numerami: 1, 2, 3. Trzykrotnie wyciągamy kulę,
zapisujemy jej numer i zwracamy ją do urny. Zapisane numery tworzą liczbę trzycyfrową.
a) Narysuj drzewko, tak aby ilustrowało wszystkie możliwe wyniki tego doświadczenia.
b) Ile w ten sposób możemy otrzymać liczb parzystych?
Odp: 9: 112, 222, 332, 122, 213, 322, 132, 232, 312
c) Ile w ten sposób możemy otrzymać licz podzielnych przez 6?
Odp: 3: 222,132, 312 (wykorzystałem cechę podzielności przez 6)
9 wrz 22:49
xyz: Zadanie 2
a) Uzasadnij, że liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 jest mniej niż 200:
100, 105, 110, ..., 990, 995
995 = 100 + (n−1)5
995 = 100 + 5n − 5
995 = 5n + 95
5n = 900 l:5
n = 180
180 < 200
cnd.
b) Uzasadnij, że jest ponad 2000 liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 5, w których mogą
występować cyfry: 0, 1, 2, 3, 4, 5.
1 cyfra: [1,2,3,4,5] −> 5
2 cyfra: [0,1,2,3,4,5] −> 6
3 cyfra: [0,1,2,3,4,5] −> 6
4 cyfra: [0,1,2,3,4,5] −> 6
5 cyfra: [0,5] −> 2
5*63*2 = 2160
2160 > 2000
cnd.
9 wrz 23:53
xyz: Jeszcze to zadanie 2 prosiłbym
9 wrz 23:54
wredulus_pospolitus:

Wiem, że drzewo duże i dlatego nie mogłeś/−aś go dobrze przerysować.
Tutaj masz połowę drzewa. Tak go masz?
10 wrz 08:06
wredulus_pospolitus:
Cała reszta −−− 'spoko'
10 wrz 08:09