matematykaszkolna.pl
trójkąt Michał: Dany jest trójkąt równoboczny ABC wewnątrz którego zaznaczono punkt P tak,że zachodzi równość m2+n2=k2 gdzie m,n,k są odległościami punktu P odpowiednio od wierzchołków A,B,C Oblicz miarę kata APB i długość boku trójkąta ABC
9 wrz 20:40
Eta: rysunek Po obrocie wokół punktu A o kąt 60o ( patrz rys) to otrzymujemy ΔAPP1 −− równoboczny o boku m oraz ΔPP1C1 −− prostokątny bo m2+n2=k2 ( z treści zad.) więc |∡APB|=60o+90o= 150o ===================== i z tw. cosinusów w ΔAPB: |AB|2=m2+n2−2mn*cos150o ...................... |AB|= m2+n2+mn3 ===================
9 wrz 22:26
Mila: Zgadza się. Też zrobiłam obrót (w drugą stronę). Pozdrawiamemotka
10 wrz 14:50
kerajs: Elegancki, lecz trikowy sposób. Przechodząc na geometrię analityczną łatwo wykazać że P leży na krótszym łuku AB okręgu o środku w B1 i promieniu AB. Ten kąt wpisany jest oparty na tym samym łuku co kąt środkowy o mierze 360−60 stopni, więc ma on 150 stopni.
10 wrz 18:00
Mila: Problem w tym, że ostatnio umieszczamy rozwiązania i autor nie nie interesuje się rozwiązaniem.
10 wrz 18:34
Eta: Wysilamy się i............................. też pozdrawiam emotka
10 wrz 20:42
a7: no właśnie ja tego nie rozumiem, chyba trzeba zacząć to komunikować autorom wątków, może przy każdym rozwiązaniu powinna być możliwość polubienia albo kliknięcia w dziękuję i ilość wyświetleń?
10 wrz 20:50
znak: To całkiem dobry pomysł.
10 wrz 21:09
a7: zgłosiłam ten pomysł do Jakuba chociaż nie wiem czy jest/byłaby w ogóle taka możliwość "programistyczna" w przypadku tego forum
10 wrz 21:29
kerajs: Przypuszczam, że autor tematu jest zainteresowany, lecz wyłącznie do momentu uzyskania pełnego rozwiązania na którymś z kilku forów na które wrzucił problem (lub foty rozwiązania od kumpla który ma dobrego korepetytora). Pewnie uważają, że rozwiązanie należy się im jak psu kiełbasa. A co do zmian, to sugerowałbym sensowniejszy edytor wzorów matematycznych.
11 wrz 09:14