Na podstawie wykresu funkcji rozwiąż nierówność
Marcin: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = √1−x . Na podstawie wykresu funkcji f rozwiąż nierówność
√1−x < 2
Tworząc przekształcenia mogę najpierw przesunać o wektor a potem o SOY, wzór funkcji bedzie
taki sam jak gdy dam też pierwsze SOY a później wektor, ale zmienia się za to wykres funkcji a
z nim wynik. Skąd mam wiedzieć co przekształcać pierwsze? (W odpowiedziach pokazuje wykres
otrzymany za pomocą 1 metody)
8 wrz 18:03
Mila:

f(x) =
√1−x
y=√x→
SOY⇒
y=√−x→
T[1,0]⇒[F[f(x)=
√−x+1
f(−3)=
√1−(−3)=
√4=2
f(1)=
√1−1=0
f
√1−x<2⇔
x∊(−3,1>
8 wrz 19:01