wielomiany
mak: Wyznacz resztę R(x) z dzielenia wielomianu V(x) przez wielomian W(x), gdy:
V(x)=2x2000+1999x+2, W(x)=x2−1 w R[x]
8 wrz 10:43
piotr: 2x2000+1999x+2 =
2(x2000−1)+1999x+4 =
2(x1000−1)+1999x+4
Resztą będzie: 1999x+4
bo 2(x1000−1) jest podzielny przez (x+1) i przez (x−1)
8 wrz 10:58
filip:
a + b = 2003
−a + b = −1999
====
2b = 4
b = 2
a = 2001
R(x) = 2001x + 2
8 wrz 17:51
ICSP: R(x) = ax + b
Z twierdzenia o dzieleniu wielomianów dostajemy:
W(1) = R(1)
W(−1) = R(−1)
1999 + 4 = a + b
−1999 + 4 = −a + b
a = 1999 , b = 4
8 wrz 19:04
b.: −a + b = −1999+4
8 wrz 19:05
b.: Tak czy inaczej, rozwiązanie Piotra podoba mi się znacznie bardziej
8 wrz 19:05
Mila:
x2−1=(x+1)*(x−1)
V(1)=2003
V(−1)=2−1999+2=−1995
R(1)=2003=a*1+b
R(−1)=−1995=−a+b
2b=8
b=4, a=1999
R(x)=1999x+4
8 wrz 19:15
Mila:
II sposób
x2−1=0
x2=1
R(x)=2*(x2)1000+1999*x+2=2*1+1999x+2=1999x+4
8 wrz 19:16