Równoległobok
Marianna: Dany jest równoległobok. Oblicz długości przekątnych równoległoboku wiedząc że wysokość
opuszczona na dłuższy bok równolegloboku ma długość 12cm i dzieli ten bok na odcinki o
długościach 4cm i 16cm.
8 wrz 07:32
Marianna: jedyne co umiałam wyliczyć to pole = 240cm2
8 wrz 07:33
Marianna: a jednak chyba coś wymyśliłam, czy jedna przekątna będzie =20 a druga = 24 ?
8 wrz 07:43
wredulus_pospolitus:

x =
8 wrz 08:39
wredulus_pospolitus:

y =

(i dlaczego

)
w takim razie x =
8 wrz 08:41
Marianna: Jedna przekątna mi wyszła 20 a druga 24 i jedna jest źle
9 wrz 10:41
Blee: Tak. Druga nie będzie równa 24
9 wrz 10:45
a7:

z tw. Pitagorasa 16
2+12
2=x
2 x=20
z tw. Pitagorasa 24
2+12
2=y
2 y=√720=12√5
9 wrz 12:33