nierówność
xxx:
Wykaż,że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych a,b,c zachodzi nierówność
√a+b+√a+c+√b+c≥√2(√a+√b+√c)
7 wrz 23:26
ICSP: Dla ładniejszego zapisu pomijam na początku pierwiastek.
| 1 | | 1 | |
a + b = |
| (2a + 2b) = |
| (a + 2√ab + b + a − 2√ab + b) = |
| 2 | | 2 | |
| (√a − √b)2 + (√a + √b)2 | | (√a + √b)2 | |
= |
| ≥ |
| |
| 2 | | 2 | |
Dlatego(f(x) =
√x jest funkcją monotoniczną) :
analogicznie:
Dodanie ostatnich trzech nierówności stronami daje tezę.
Równość gdy
√a =
√b =
√c ⇒ a = b = c
7 wrz 23:46
a@b:

Można też tak ( geometrycznie)
z Pitagorasa
u=
√a+b , w=
√b+c, v=
√a+c
i d= (
√a+
√b+
√c)*
√2
i z nierówności trójkąta ABC
u+w+v≥d
i mamy tezę:
√a+b+
√a+c+
√b+c≥
√2(
√a+
√b+
√c)
=============================
8 wrz 00:08