Ciągi
Fruzia: 
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n), jeżeli suma pięćdziesięciu początkowych
wyrazów tego ciągu jest równa 512,5 i wyraz piętnasty wynosi 5.
28 lut 15:49
Emma:
| | a1+a50 | |
S50= |
| *50= (2a1+49r)*25
|
| | 2 | |
| | 512,5 | |
2a1+49r= |
| = 10,25
|
| | 25 | |
a
15= a
1+14r
a
1+14r= 5
rozwiąż układ równań
2a
1+49r= 10,25
i
a
1+14r = 5
po wyznaczeniu a
1 i r
podaj a
n= a
1+(n−1)*r
to wszystko.
28 lut 16:04
Fruzia: Dzień dobry Emma dziękuje

!
28 lut 16:29
Fruzia: z układów wychodza mi ułamki czy mogłabyś mi pomóc?
28 lut 17:00