Prawdopodobieństwo
Jasiu: W klasie jest 25 uczniów, w tym Darek, Mariusz i Małgosia. Wybieramy losowo dwuosobową
delegację uczniów tej klasy. Oblicz:
a) Szanse na to, że do delegacji nie należy żadna z wymienionych osób
b) Szanse na to, że Darek lub Małgosia należą do tej delegacji
c) Szanse na to, że Mariusz należy do tej delegacji
d) Szanse na to, że przynajmniej jedna z tych osób należy do delegacji
7 wrz 22:19
wredulus_pospolitus:
d) 1 − (a)
7 wrz 22:28
xyz:
a)
| | | |
wybieramy 2 osoby sposrod 22 zeby nikogo nie trafic wiec mamy | (nasze zdarzenie A) |
| | |
| | | |
a wszystkie dwojki wybieramy sposrod 25 ludzi wiec | (omega) |
| | |
| | | | 21*22 | |
P(A) = |
| = ... = |
| = ... |
| | | | 24*25 | |
7 wrz 22:45
Jasiu: Mógłbyś napisać komentarz do b)? Nie mogę dojść, skąd biorą się te liczby
7 wrz 22:46
wredulus_pospolitus:
b)
2 −−− wybieramy Darka lub Małgosię
22 −−− w sumie to powinno być 23 czyli wybieramy 'jakąś inną osobę' (nie Darka lub Małgosię)
2 −−− kolejność istotna
2 −−− wybieramy Darka lub Małgosię
1 −−− wybieramy drugą osobę z tejże dwójki
7 wrz 23:46
wredulus_pospolitus:
do (b) można też podejść z innej strony:
| | 23*22 | |
1 − |
| czyli 1 − prawdopodobieństwo że ŻADNE z tej dwójki nie zostanie wybrane |
| | 25*24 | |
7 wrz 23:48
wredulus_pospolitus:
Dodatkowo do (b) zauważ co właściwie oznacza słowo 'lub'
Jeżeli mamy zdanie:
Marek lub Marcin dostaną 100 PLN. Oznacza, że nastąpi jedna z poniższych opcji:
1) Marek dostanie 100 PLN, a Marcin nie.
2) Marek nie dostanie, a Marcin dostanie 100 PLN.
3) Marek dostanie 100 PLN i Marcin dostanie 100 PLN.
W potocznej mowie zazwyczaj używamy słowa 'lub' jako określenia, że tylko jedna z możliwości
może zajść, co NIE JEST prawdą, bo mogą zajść obie te możliwości.
Dlatego też czasem spotykane sformułowanie: Na stoisku są banany i/lub brzoskwinie jest
niepoprawne.
Wystarczy powiedzieć: Na stoisku są banany lub brzoskwinie.
7 wrz 23:58
Jasiu: Super, dzięki!
8 wrz 10:46