Wytłumaczy ktoś (wartość bezwzględna)
xyz: |a−b| = √(a−b)2
Wytłumaczy ktoś jak to się stało, że z: |a−b| stało się: √(a−b)2
7 wrz 20:56
Mila:
|a−b|≥0
√(a−b)2≥0
Przykład :
√(2−5)2=√(−3)2=√9=3 czyli:
√(2−5)2=|2−5|=3
7 wrz 21:00
a@b:
√c2=|c|
c= a−b
√(a−b)2= |a−b|
7 wrz 21:08
xyz: Czyli to jest po prostu taki wzór? Tak jest i kropka. Tak?
7 wrz 21:35
Mila:
√a2=|a|
7 wrz 21:56
Adamm:
Można tak powiedzieć.
√c to z definicji dodatnie rozwiązanie równania x2 = c
A jak widać, rozwiązania x2 = a2 są dwa, a oraz −a. Z czego z definicji dodatnie
z nich oznaczamy przez |a|. Stąd wynika prosto że √a2 = |a|.
8 wrz 00:27