Kolejność wykonywania przekształceń funkcji, zadanie i problem
Aneta: Dzień dobry,
mam pewien problem z przekształceniami funkcji. Treść zadania:
Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji f. Wykonując odpowiednie przekształcenia,
naszkicuj wykres,
| | 1 | |
No, więc zaczęłam przekształcać funkcje f(x) do |
| f(|x| + 2) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) → |
| f(x) (powinowactwo wzgledem osi x, skala |
| ) → |
| f(|x|) (cześciowa |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
symetria wzgledem Oy) → |
| f(|x| + 2) (translacja o wektor [−2, 0] |
| | 2 | |
teoretycznie wszystko ok, bo otrzymałam tę funkcję o która prosili, lecz po narysowaniu po
kolei tych przekształceń otrzymuję coś zupełnie innego niż w odpowiedziach.
żeby otrzymac to o co proszą musiałabym najpierw wykonac translację potem symetrię a na koniec
powinowactwo.
Moje pytanie: czy jest jakaś ustalona kolejność wykonywania przekształceń funkcji? (np. że
powinowactwo zawsze pod koniec wykonujemy)
Bardzo proszę o pomoc, niedługo będę miała sprawdzian
7 wrz 20:20
Mila:

Dany wykres funkcji f(x)
1) →T
[0,−2]⇒ otrzymujesz wykres funkcji
g(x)=f(x+2)
2)f(x+2)→S
OY tej części wykresu która leży z prawej strony OY⇒
s(x)=f(|x|+2)
3) Powinowactwo ⇒otrzymujesz wykres funkcji:
h(x)=(1/2)*f(|x|+2)
Spróbuj teraz swój wykres tak przekształcić i napisz , czy zgadza się z odpowiedzią.
7 wrz 20:40
Mila:
Poprawka zapisu.
1) Translacja o wektor [−2,0]
7 wrz 20:41
ABC:
Kolejność jest ważna, czasami jest taka sytuacja że nie gra roli, ale lepiej zawsze ją
zachowywać
7 wrz 20:43
Mila:
Zaczynaj od środka.
7 wrz 20:48
Aneta: Co to znaczy żeby zaczynać od srodka?
7 wrz 21:15
Mila:
Masz dany wykres funkcji f(x);
Pierwsze przekształcenie takie, aby otrzymać wykres funkcji y=f(x+2),
Potem y=f(|x|+2)
...
7 wrz 21:34