Implikacja w kwantyfikatorze definicji funkcji różnowartościowej
Tymson12: Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to jest z funkcją różnowartościową? Chodzi mi o to
dlaczego i jak to
działa, że za kwantyfikatorem jest implikacja. Czy to nie znaczy, że gdyby dla
dowolnych x1 i x2 : x1=x2 to f(x1) nie
musiałoby równać się f(x2) (implikacja prawdziwa kiedy 0=>1)? Czy
te równania mogą wgl być rozpatrywane jako zdania skoro mają niewiadomą? Chodzi mi głównie o to
jak patrzeć na tę implikację.
6 wrz 22:41
wredulus_pospolitus:
Tymson ... przecież gdy x
1 = x
2 to zawsze będzie f(x
1) = f(x
2)

bo przecież x
1 i x
2
to 'to samo'
6 wrz 22:49
ABC:
masz dwie wersje tej implikacji w książkach
1) x1≠x2⇒f(x1)≠f(x2)
2) f(x1)=f(x2)⇒x1=x2
6 wrz 22:57
Tymson12: No właśnie o to mi chodzi, że to jest implikacja. Czyli że gdyby z dziedziny wziąć dwie liczby
takie
że fx1 nie równa się fx2 a x1=x2 to to by nie była funkcja. Pytam dlaczego twórca tej definicji
postawił
tam implikację?
6 wrz 23:06
wredulus_pospolitus:
NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI
pokaż mi taką funkcję dla której x1 = 5 i x2 = 5 natomiast f(x1) = f(5) ≠ f(5) = f(x2)
6 wrz 23:18
wredulus_pospolitus:
a co byś postawił (zamiast implikacji)
6 wrz 23:18
Tymson12: Rozumiesz gościu że mi tu chodzi o teorię a nie praktykę. Pytam się uzdolnionych
matematyków z
tej strony jak to jest że jeśli implikacja jest prawdziwa jeśli z 0 wynika 1 to jak to jest że
z pierwszej
definicji jeśli argumenty są równe, a wartości nie są równe to całe zdanie jest prawdziwe. Wiem
że to nie możliwe że argument nie może przyjmować dwóch wartości. Ale zdanie jest prawdziwe i
pytam dlaczego zdanie jest prawdzie. Tyle
7 wrz 00:15
znak: Ty to najpierw składnię opanuj, bo ciężko się czyta to, co piszesz. Nie może mieć miejsce
sytuacja, gdzie x1 = x2, ale f(x1) ≠ f(x2), rozumiesz? Żeby pokazać Ci to dobitniej,
przyjmę to, co piszesz za słuszność, więc mamy x1 = x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2), ale f(x2) =
f(x1), bo x1 = x2, więc ostatecznie f(x1) ≠ f(x1).
To teraz pokaż mi taką liczbę, że nie jest równa samej sobie. To zdanie zdecydowanie nie jest
prawdziwe, bo definicja funkcji nie dopuszcza takiej możliwości, by obrazy dwóch równych
argumentów były różne.
7 wrz 15:28
Tymson12: No dobra. Dzięki
7 wrz 19:00