Na ile sposobów można wypełnić prostokąt o wymiarach 2 na 2n kostkami domino o w
Karmel: Na ile sposobów można wypełnić prostokąt o wymiarach 2 na 2n kostkami domino o wymiarach 2 na
1?. Znajdź zależność rekurencyjną an.
6 wrz 17:53
Maciess: A tych kostek domino to ile mamy?
6 wrz 18:05
znak : Zapewne dowolna ilość kostek, kwestia tego, że kostki można obracać i zamiast 2x1 robi się 1x2
6 wrz 18:09
Maciess: Pytam, bo nigdy nie bawiłem się domino. (choć widziałem!) A google mówią o zestawie 28 kostek
więc w nieskonczoność ich nie poukładamy. I rozróżnianie kostek. WIęc nie wiem jak zadanie
ugryźć
6 wrz 18:17
wredulus_pospolitus:
wzór rekurencyjny:
a
0 = 1
a
n = 2*a
n−1
jak do niego dojść.
prostokąt o wymiarach 2 x 2(n−1) można ułożyć na 'ileś tam sposobów' (nie wiemy na ile),
powiedzmy, że na y sposobów.
to na ile sposobów można ułożyć prostokąt o wymiarach 2 x 2n

na y* (ilość sposobów ułożenia
dokładanego kwadratu 2 x 2 który można ułożyć na dwa sposoby). stąd 2*y = 2a
n−1
6 wrz 18:23
wredulus_pospolitus:
natomiast jeżeli przyjmiemy, że kostki domina są ROZRÓŻNIALNE (a ilość każdego klocka jest
nieskończona) to musimy to jeszcze musimy pomnożyć przez x2 gdzie 'x' oznacza ilość
rozróżnialnych klocków domina (których jest 7+6+5+4+3+2+1 = 28)
więc będziemy mieli:
a0 = 1
an = 2*282*an−1
6 wrz 18:27
Maciess: a
0 to na pewno 1?
6 wrz 18:33
znak : a0 = 0 moim zdaniem, bo nie ma prostokąta o wymiarach 2x0, w końcu długość boku musi być
większa od 0
6 wrz 18:35
Blee:
Na ile sposobów można zbudować prostokąt o wymiarach 2x0... Na 1

(brak prostokąta)
Albo jak nie chcecie to zaczynajcie od a
1 czyli kwadratu 2x2 który można utworzyć na 2*28
2
sposobów (jeżeli klocki domina są rozroznialne)
6 wrz 18:50
kerajs: Moim zdaniem wzór rekurencyjny to:
an=an+1+an+2
6 wrz 18:58
kerajs: O sorry.
Miało być:
an=an−1+an−2
6 wrz 18:59
Blee:
Kerajs − − − Zauważ co napisales/−as:
Czyli a
5 = a
6 + a
7
6 wrz 19:00
wredulus_pospolitus:

masz częściową rację ... zapomniałem o 'dodatkowym' układzie
Więc winno być:
a
1 = 2*28
2
a
2 = (2*28
2)
2 + 28
4
a
n = 2*28
2*a
n−1 + 28
4*a
n−2
6 wrz 19:06
wredulus_pospolitus:
przy założeniu rozróżnialności klocków domina ... jeżeli klocki są jednakowe ... to wywalamy
282 i 284
6 wrz 19:06
kerajs: Jeżeli kamienie domina są rozróżnialne i się nie powtarzają, to wynik z rekurencji wystarczy
pomnożyć przez silnię z ich liczby
6 wrz 19:18
wredulus_pospolitus:
Ale czemu kamienie mają się nie powtarzać

Jeżeli nie mogą się powtarzać to mamy także górną
granicę wymiaru prostokąta.
6 wrz 19:20
wredulus_pospolitus: Oki ... uznajmy, że mamy dokładnie 28 różnych klocków.
Wtedy:
a1 = 2*28*27
a2 = 22*28*27*26*25 + 28*27*26*25
an = 2*an−1*(28 − 2(n−1))*(28 − 2(n−1) −1) +
+ an−2*(28 − 2(n−1))*(28 − 2(n−2) −1)*(28 − 2(n−2) −2)*(28 − 2(n−2) −3)
an = 0 dla n ≥ 15
6 wrz 19:42
kerajs: Czekałem na reakcję autora, lecz ten najwyraźniej nie jest zainteresowany tematem, mimo
zamieszczania nowych.
Mimo to dopiszę:
1) Sądzę, że w zadaniu należy znaleźć liczbę wypełnień prostokąta 2x2n prostokątami 2x1.
Przyjmując. iż an to ilość wypełnień prostokąta 2xn, to wzór rekurencyjny jest taki, jaki
napisałem powyżej.
an uzyskuje się przez dodanie pionowej płytki do an−1 lub dwóch poziomych (i leżących na
sobie) płytek poziomych do an−2.
Wzór ogólny (z kilkoma pierwiastkami z 5) można łatwo wyliczyć przyjmując warunki początkowe:
a1=1, a2=2.
2) Autor zadania nieszczęśliwie użył słowa domino.
Przyjmując założenie wredulusa (o wybieraniu dowolnego kamienia klasycznego 28 elementowego
domina) wzór z 1) trzeba pomnożyć przez 28n.
(Zupełnie niepotrzebnie wtrąciłem wersję o różnych kamieniach, lecz to wymaga definicji nowego
domina więc utrudnia rozwiązanie. Wycofuję się z tego)
A co wtedy z obracaniem wybranych kamieni, bo przecież 🀺 i 🁀 to dwa różne ustawienia? Nie
wystarczy wyniku pomnożyć przez 2n gdyż dla czwartej części kamieni klasycznego domina obrót
nie wpływa na ustawienie. Zadanie robi się niebanalne i dla mnie zdecydowanie za trudne.
11 wrz 09:13
Pytający:
Kerajs
1) Lepiej inaczej oznaczyć ten ciąg, gdyż w treści zadania też występuje an, ale w innym
znaczeniu ("an z treści" = "Twoje a2n").
2) Aby rozróżniać obroty wystarczy policzyć dla 7 + 21 * 2 = 49 różnych kamieni (zamiast dla 7
+ 21 = 28).
11 wrz 15:38
kerajs: @ Pytający
Ad 1) Założyłem, że an z treści zadania jest takie samo jak to, które zdefiniowałem w
poprzednim poscie. Gdyby indeksy były wyłącznie parzyste, to nie ma szans na zależność
rekurencyjną którą wskazałem, ani na zliczanie takich ustawień jak w grafice powyżej.
Ad 2) W kilku ostatnich tematach nadepnąłem wredulusowi na odcisk i miałem nadzieję iż
poprawię mu humor jeśli to on wskaże to rozwiązanie.
Ech, kiepski jestem w takich gierkach. Przepraszam.
11 wrz 17:12
wredulus_pospolitus:
@kerajs,
autor ma 'w dupie' bo teraz siedzi i powtarza grafy. Kombinatorykę (a może analizę) już
zostawił za sobą i go to nie interesuje.
Nie nadepnąłeś mi na odcisk. Nie mam monopolu na 'mam rację' i nie mam problemu by się przyznać
do tego, że błędnie coś pisałem. Mało tego − cieszę się, gdy ktoś wskaże mi mój błąd.
(1) To jest błędna interpretacja ciągu an
Ciąg {an} ma podawać ilość prostokątów o wymiarach 2 x 2n, tak więc a5 ma podać liczbę takich
prostokątów o wymiarach 2 x 10, a nie 2 x 5. Mało tego − nas nie interesują prostokąty o
wymiarach 2 x (2n−1).
Dlatego Twoja pierwotna rekurencja niestety jest błędna bo nie prezentuje tego ciągu o który
pytają w treści zadania (a nawet jeśli to an = an−1 + 2*an−2 przy założeniu że
elementy są nierozróżnialne.
(2) Masz rację − dochodzą jeszcze obroty samego elementu domina. Heh.
Jednak zapewne (patrząc na ostateczną postać wzoru rekurencyjnego) okaże się, że w zadaniu
chodziło o nierozróżnialne klocki o wymiarze 2x1.
Jednak tego nigdy się nie dowiemy, bo (jak już wcześniej napisałem) autor wątku ma to gdzieś i
siedzi teraz w teorii grafów i postara się to 'ogarnąć' do egzaminu poprawkowego (zapewne
matematyka dyskretna).
11 wrz 21:52
kerajs:
''(1) To jest błędna interpretacja ciągu an
Ciąg {an} ma podawać ilość prostokątów o wymiarach 2 x 2n, tak więc a5 ma podać liczbę takich
prostokątów o wymiarach 2 x 10, a nie 2 x 5. Mało tego − nas nie interesują prostokąty o
wymiarach 2 x (2n−1).''
a) Ciąg {an} nie został zdefiniowany w zadaniu.
b) Powyżej podałem swoją definicję {an}.
c) Nie widzę problemu, aby przy innej interpretacji ktoś nazwał mój an jako bn, a potem
przyjął iż an=b2n.
Ciekawe jak wtedy będzie wyglądała zależność rekurencyjna?
d) Obawiam się iż prostokąty o wymiarach 2x(2n−1) muszą nas interesować, gdyż bez nich nie da
się wyliczyć:
''Na ile sposobów można WYPEŁNIĆ prostokąt o wymiarach 2 na 2n ''
''a nawet jeśli to an = an−1 + 2*an−2 przy założeniu że elementy są nierozróżnialne.''
Niewątpliwie a1=1 i a2=2. Twoim zdaniem a3=2+2*1=4 ? Łatwo to sprawdzić wykonując cztery
rysunki podziału prostokąta 2x3. I co, udało się?
12 wrz 16:57