Laplace
Mokry: Witam,
może ktoś podpowiedzieć w jaki sposób dokonano przejścia na "czerwone" a później na
"niebieskie". Prawdopodobnie będzie analogicznie, ale właśnie nie wiem skąd wymyślili to
czerwone.
Polecenie to obliczyć oryginał do podanej transformaty Laplace'a.
https://zapodaj.net/cd0067381beb5.png.html
6 wrz 15:20
ICSP: Czerwone nie przechodzi na niebieskie.
Zauważ, ze niebieskie odnosi się tylko do wyrażenia:
| | 3 | |
a czerwone odnosi się do powyższego wyrażenia powiększonego o |
| . |
| | 5s | |
| −3s − 2 | | −3s −6 + 4 | |
| = |
| = |
| 5(s2 + 4s + 5) | | 5[(s+2)2 + 1] | |
| | −3(s+2) | | 4 | |
= |
| + |
| = |
| | 5[(s+2)2 + 1] | | 5[(s+2)2 + 1] | |
| | −3 | | s+2 | | 4 | | 1 | |
= |
| |
| + |
| |
| |
| | 5 | | (s+2)2 + 1 | | 5 | | (s+2)2 + 1 | |
6 wrz 15:38
ICSP: a jeszcze przejście na czerwone.
Rozkład na ułamki proste:
| 2s + 3 | | A | | Bs + C | |
| = |
| + |
| |
| s(s2 + 4s + 5) | | s | | s2 + 4s + 5 | |
| 2s + 3 | | A(s2 + 4s + 5) + s(Bs + C) | |
| = |
| |
| s(s2 + 4s + 5) | | s(s2 + 4s + 5) | |
2s + 3 = As
2 + 4As + 5A + Bs
2 + Cs
2s + 3 = (A+B)s
2 + (4A + C)s + 5A
2 : A + B = 0
1 : 4A + C = 2
0 : 5A = 0
Po rozwiązaniu znajdziesz wartości A,B,C i w konsekwencji szukany rozkład.
6 wrz 15:43
Mokry: A rzeczywiście,
dziękuję
6 wrz 17:25