Prosta równoległa do boku Ab trójkąta ABC przecięła bok AC w punkcie P i bok BC
nika1: Prosta równoległa do boku Ab trójkąta ABC przecięła bok AC w punkcie P i bok BC w punkcie Q.
Oblicz stosunek |CP||AP| , wiedząc że pole trójkąta PCQ jest 3 razy większe od pola
trapezu ABQP.
5 wrz 21:49
5 wrz 22:05
Mila:

1)ΔCPQ∼ΔABC w skali k
| PΔCPQ | | 3S | | 3 | |
| =k2= |
| = |
| |
| PΔABC | | 4S | | 4 | |
2)
| CP | | √3 | | √3 | |
| = |
| ⇔ |CP|= |
| *|AC| |
| AC | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | | 2−√3 | |
|AP|=|AC|−|CP|=|AC|− |
| *|AC|=|AC|*(1− |
| )=|AC|* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3)
===============
5 wrz 22:26
Qulka: faktycznie trochę za szybko chciałam
5 wrz 22:35