równania trygonometryczne
anna: czy w równaniach trygonometrycznych mając np sinx=√2/2 jest jakiś inny wzór do X?
5 wrz 17:31
ICSP: | √2 | |
| > 0 więc rozwiązania szukam w pierwszej ćwiartce. |
| 2 | |
więc wszystkie rozwiązania dane są wzorami :
k jest liczbą całkowitą.
5 wrz 17:43
Bogdan:
| | √2 | |
sinx = |
| , rozwiązanie jest nie tylko w I ćwiartce. |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
sinx = sin |
| ⇒ x = |
| + k*2π lub x = π − |
| + k*2π, k∊ℂ, |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
można zapisać k∊Z
2kπ = k*2π, ale wybieram zapis k*2π
Zapis 2kπ to szablonowy zapis szkolny
5 wrz 23:36
getin:
chodziło mu żeby znaleźć rozwiązanie x0 w I ćwiartce a później (do kompletu) dopisać drugą
serię rozwiązań czyli jako π−x0
6 wrz 14:24