Równanie kwadratowe z parametrem
bartek: Określ liczbę pierwiastków równania (k2−1)x2−(k+1)x−0,5 w zależności od parametru k.
28 lut 15:44
Godzio: pomoge
28 lut 15:45
Noah: czyli jzu zajete

powodzenia Godzio
28 lut 15:46
Godzio:
1
o
0 rozwiązań dla Δ<0
Δ = (k+1)
2 + 2(k
2−1) = k
2 + 2k + 1 + 2k
2 − 2 = 3k
2 + 2k −1
3k
2 + 2k −1 < 0
Δ
k = 4 + 12 = 16
√Δk = 4
2
o
1 rozwiązanie dla Δ = 0
3k
2 + 2k −1 = 0
3
o
2 rozwiązania dla Δ>0
3k
2 + 2k −1 > 0
28 lut 15:49
Godzio:
28 lut 15:50
Noah: a jakby funkcja byla liniowa

np k
2−1=0?
28 lut 15:58
Godzio: też prawda
k
2 − 1 = 0
k
2 = 1
k = 1 v k = −1 − to nam odrzuca bo wtedy 0 rozwiązań
k = 1 − jedno rozwiązanie
czyli
2
o 1 rozwiązanie dla
28 lut 16:04
rozi: Widzisz muszę Ci powiedzieć, że spierdoliłeś to zadanie.
Tak ma wyjść:
| | 1 | |
2 rozwiązania k∊(−∞,−1)∪( |
| ,1)∪(1,+∞) |
| | 3 | |
8 mar 17:05