Udowodnij, że funkcja jest nieparzysta
sliddqvist: Udowodnij, że funkcja jest nieparzysta:
f(x)=x2 dla x⩾0
f(x)=−x2 dla x<0
Proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem. Dziękuję.
4 wrz 12:04
wredulus_pospolitus:
funkcja nieparzysta to funkcja dla której dla każdego x∊Df zachodzi równość:
f(x) = −f(−x)
4 wrz 12:38
Adamm:
f(0) = 0
jeśli x>0, to f(x) = x2 = −(−(−x)2) = −f(−x)
Podobnie jeśli x<0 to f(x) = −f(−x).
4 wrz 15:50
Adamm:
@wredulus
Niech Df = {1} i f(1) = 1
Czy ta funkcja jest parzysta, czy nieparzysta?
Niech Df = {a} i f(a) = 1
A ta funkcja?
4 wrz 15:51
wredulus_pospolitus:
Adamm ... nie jest ani parzysta ani nieparzysta, druga jest parzysta jedynie dla a=0
Powód: dziedzina (nie istnieje coś takiego jak f(−1) czy też f(−a) <gdy a≠0), więc nie może
być spełnione równanie parzystości bądź nieparzystości funkcji.
4 wrz 16:44
Jerzy:
Dokładnie tak.
1) Ani taka,ani taka.
2) Parzysta dla: a = 0
4 wrz 17:04