Leetcode September Day1
ICSP: Chcę się skonsultować.
Walczyłem przez 3h z niby prostym problemem z wrześniowego wyzwania Leetcode.
Problem jest następujący:
Rozważamy system czasu 24h tzn. zamiast godziny 5:54 PM mamy godzinę 17:54.
Dostajemy jako argument tablicę 4 złożoną z 4 cyfr.
Mamy zwrócić (String) najpóźniejszą możliwą godzinę którą można utworzyć z tych cyfr w
formacie: \\d{2}:\\d{2} a jeżeli taka nie istnieje to należy zwrócić pusty String.
Czy widzi ktoś jakiś sensowny sposób rozwiązania poza tworzeniem wszystkich 24 permutacji −>
odsiewania błędnych −> wybrania największej z nich?
Problem rozwiązałem w Javie ale jakoś nie jestem usatysfakcjonowany moim rozwiązaniem.
3 wrz 14:09
student: Na pierwsze miejsce weź największą z czterech cyfr ale nie większą niż 2.
Jeśli cyfra na pierwszym miejscu jest równa 2:
Na drugie miejsce weź największą z pozostałych trzech cyfr ale nie większą niż 3.
W przeciwnym przypadku:
Na drugie miejsce weź największą z pozostałych trzech cyfr.
Na trzecie miejsce weź największą z pozostałych dwóch cyfr ale nie większą niż 5.
Na czwarte miejsce weź pozostałą cyfrę.
3 wrz 14:25
ICSP: Nie zadziała:
[2,0,6,6]
Też chciałem to rozwiązać w ten sposób.
3 wrz 14:28
jc: przesuń na pierwszą pozycję największą cyfrę nie większą niż 2
jeśli to 2 to na drugim miejscu postaw największą cyfrę nie większą niż 3
posortuj pozostałe 2 lub 3 cyfry.
3 wrz 14:30
ICSP: jc również nie zadziała. Ten sam kontrprzykład.
3 wrz 14:32
student: No tak, bo tutaj się nie da nie ułożyć poprawnej godziny.
Wystarczy jeszcze sprawdzać na każdej próbie wzięcia cyfry czy właśnie coś wzięło czy nie
3 wrz 14:35
jc: Faktycznie

pisząc nie widziałem innych tekstów
Podoba mi się zadanie.
3 wrz 14:35
ICSP: [2,0,6,6] −> 06:26
jest jak najbardziej poprawną godziną.
3 wrz 14:36
jc: Odpowiedź jest jasna, tylko jak maszyna ma ją znaleźć, bo my po prostu widzimy.
3 wrz 14:45
jc: Czy problem nie pojawia się tylko, kiedy mamy dwie cyfry większe od 5?
3 wrz 14:47
ICSP: Też mi się tak wydaję.
Jeżeli na pierwszym miejscu stoi 1 to problemu nie ma
Jeżeli na pierwszym miejscu stoi 2 i dodatkowo w pozostałych cyfrach mamy przynajmniej dwie
większe od 5 to pojawia się problem.
Przynajmniej tak mi się wydaje ( obserwacje )
3 wrz 14:54
student: Musi to być w Javie czy może być C++?
3 wrz 14:55
ICSP: Leetcode dopuszcza wiele języków
Java, C++, Python i jeszcze inne.
Ja piszę w Javie bo najlepiej się w niej czuję.
3 wrz 14:57
Dziadek Mróz:
23:59 jest największa, ogranicz się do niej
cyfry: [2, 0, 6, 4]
Stwórz permutację liczb dwucyfrowych nie większych niż 23 dla godziny
[20, 26, 24, 02, 04, 06, 62, 60, 64, 42, 40, 46] → max: 20, usuwamy ze zbioru cyfry 2
i 0
cyfry: [6, 4]
Dla minuty nie większe niż 59:
[ 64, 46] → max: 46
Maksymalna godzina: 20:46
Jeżeli w permutacjach będzie pusty zbiór liczb to nie ma takiej godziny, np: [2, 4, 5, 6]
3 wrz 15:32
Blee:
0) jeżeli wszystkie cyfry większe od 2 − > pusty string
1) jeżeli 2 występuje to na pierwsze miejsce
1.1) jeżeli liczba cyfr większą od 5 jest większa o jeden − > pusty string
1.2) jeżeli liczba cyfr większą od 3 jest większa od 2 − > pusty string
1.3) jeżeli jest cyfra większą od 5 to na ostatnie miejsce
1.4) największa (ale mniejsza od 4) cyfra na drugie miejsce
1.5) największa (ale mniejsza od 6) cyfra na trzecie miejsce
1.6) jeżeli została cyfra − na ostatnie miejsce
2) jeżeli występuje 1 to na pierwsze miejsce (w przeciwnym razie 0)
2.1) jeżeli liczba cyfr większą od 5 jest większa od dwa − > pusty string
2.2) największa cyfra na drugie miejsce
2.3) największa (ale mniejsza od 6) na trzecie miejsce
2.4) ostatnia na ostatnie miejsce
3 wrz 16:51
znak: Już na 1.1 można znaleźć kontrprzykład, a w zasadzie, to wystarczy wziąć to samo, co ICSP o
14.54, mianowicie tablica [2, 0, 6, 6].
Spełnia (1), ale nie spełnia (1.1), bo mamy dwie szóstki. Ale 06:26 to prawidłowa godzina.
To, co napisał Dziadek wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
3 wrz 17:07
ICSP: Jakoś dzisiejszy problem był prostszy.
Blee jak wyzej.
Dziadek nie zawsze wybranie maksimum będzie dobrym rozwiązaniem.
Należy te godziny wpisać do jakiejś listy i sprawdzać kolejno po maksymalnych godzinach.
Jeżeli przelecimy przez całą listę permutacji dwuargumentowych (odpowiadających godzinom)
i nie znajdziemy dobrej kombinacji minut to wtedy dopiero zwracamy pusty string.
Jadnak postaram się twoja wersję zaimplementować.
3 wrz 17:24
student: A zależy Ci na szybkości działania czy nie?
3 wrz 18:15
wredulus_pospolitus:
Uwaga do rozwiązania dziadka:
[2,0,6,6] wybierze 20: ... i teraz problem
Zaraz siądę i pomyślę jeszcze nad tym
3 wrz 18:21
ICSP: student niezbyt rozumiem. Tablica ma ustalony rozmiar, więc złożoność czasowa to O(1).
Jeśli chodzi o miejsce to również O(1).
Tak czy tak będzie szybko.
wredulus wystarczy iterować po powstałej liście zaczynając od elementu największego.
3 wrz 18:43
student: Sprawdź czy Ci działa i czy rozumiesz
public static void main(String[] args) {
String str = "";
ArrayList<Integer> cyfry = new ArrayList<Integer>();
cyfry.add(2);
cyfry.add(0);
cyfry.add(6);
cyfry.add(6);
Collections.sort(cyfry);
for(int godz=23;godz>=0;godz−−) {
for(int min=59;min>=0;min−−) {
ArrayList<Integer> tab = new ArrayList<Integer>();
int c1 = (godz/10)%10; // pierwsza cyfra godziny
tab.add(c1);
int c2 = godz%10; // druga cyfra godziny
tab.add(c2);
int c3 = (min/10)%10;
tab.add(c3);
int c4 = min%10;
tab.add(c4);
Collections.sort(tab);
if(cyfry.equals(tab)) {
str=c1+""+c2+":"+c3+""+c4;
}
}
}
System.out.print(str);
}
3 wrz 19:08
student: Na odwrót musi być w pętlach...
for(int godz=0;godz<=23;godz++) {
for(int min=0;min<=59;min++) {
.
.
.
}
}
3 wrz 19:16
Mariusz:
Nie jestem pewny czy powyższy algorytm jest optymalny jeśli chodzi o złożoność czasową
Ten algorytm wykonuje 1440 iteracji
4 wrz 09:33
wredulus_pospolitus:
na pewno nie jest optymalny, chociażby dlatego że bez względu na to jakie są dane wejściowe,
będzie robił wszystkie 1440 iteracji,
4 wrz 09:52
student: Nie jest optymalny, ale za to jest bardzo prosty
4 wrz 12:51
znak : Operacja modulo dla c1 oraz c3 całkowicie zbędna, to są wartości int, więc dzielenie przez 10 i
tak da liczbę int mniejszą od 10.
4 wrz 14:00
ICSP: 1440 iteracji + sortowanie w każdej nich do tego (co prawda tylko 4 elementów ale zawsze)
Chodziło mi o jakiś ciekawy pomysł a nie brutalną siłę.
Lepiej jest zrobić z tego oddzielną metodę zwracającą typ String.
Następnie w tej zagnieżdżonej pętli zamiast przypisywać do zmiennej (za pętlami wyświetlać) po
prostu zwrócić zmienną.
4 wrz 14:07
fil:
probowales uzywac std::nextpermutation()? Wydaje sie dobrym pomyslem
4 wrz 16:20
fil: Dlaczego twoje rozwiazanie cie nie satysfakcjonuje? Zlozonosc czasowa algorytmu bedzie O(1)
4 wrz 16:33
4 wrz 16:42
ICSP: W Javie nie ma klasy która może wygenerować permutacje dla tablicy/stringa.
Trzeba samemu napisać kod który to wykona.
Nie jest zadowolony bo wygląda brzydko i jest dość długie.
To co zaproponował
Dziadek Mróż wygląda dużo lepiej.
Masz inny przykład. Poniżej wstawiam dwie wersje rozwiązania innego prostego problemu.
https://pastebin.pl/view/54a60198
Obie wykonują się w O(n) ale druga jest zdecydowanie czytelniejsza (czyli moim zdaniem
lepsza)
5 wrz 12:08
student: Pierwsza jest dużo bardziej czytelniejsza
5 wrz 15:39
fil:
No tak, tutaj druga jest czytelniejsza, dobrze znany problem z "Single number"
5 wrz 15:56
fil:
A pokazesz swoj kod w Javie do rozwiazanie pierwszego problemu?
5 wrz 15:57
fil: ICSP a podchodziles na leetcode do problemu o nazwie "LRU Cache"?
5 wrz 16:01
ICSP: w poniedziałek zrobię refactoring i wrzucę.
Aktualna wersja jest zrozumiała głównie dla autora a nie o to chodzi.
Nie podchodziłem. Dopiero zaczynam przygodę z leetcode.
5 wrz 17:46
fil: Polecam jeszcze Codeforces
5 wrz 17:50
fil: I jak?
7 wrz 17:43
fil: Przy okazji − rozwiazales juz dzisiejszy problem?
7 wrz 17:44
ICSP: może jutro
7 wrz 23:48
8 wrz 17:00
8 wrz 17:22
student: No to zrób dla n liczb
8 wrz 21:26