2 wrz 23:28
ICSP: ponieważ jeżeli x → −5 to (x+5)4 → (−5 + 5)4 = 04 = 0
2 wrz 23:56
Qulka: oraz −10•0=0
3 wrz 00:06
Adamm:
takie zadanie jest bez sensu jeśli rozwiązaniem ma być
"jeżeli x → −5 to (x+5)4 → (−5 + 5)4 = 04 = 0"
Jeśli już tłumaczyć, to tłumaczyć.
(x+5)4 jest tak zwaną funkcją ciągłą
dlaczego? Różnie można to wyjaśnić, ale wielomiany po prostu są ciągłe i już.
I teraz ciągłość znaczy tyle, że branie granic to w sumie to samo jakbyśmy podstawili
pod funkcję tą wartość do której dążymy.
Symbolami, limx→−5 (x+5)2 = (−5+5)2 = po prostu 0
3 wrz 01:57