Proste procenty a jednak problem - prosze o drogę dla mego mózgu :)
Adam: Witam, mam problem ze zrozumieniem jak działa procent w "stosunku" do danej liczby.
Dla przykładu mam kwotę 1840 zł i ktoś mówi, że chce 10 % za polecenie produktu z tej kwoty.
* To liczyć: 0,1*1840 i mam mu dać 184 zł ?
* czy: 1840 / 1,1 − 1840 ( i wychodzi liczba ujemna czyli ta ktorą mam komuś dać ok 167.27
zł).
Chodzi mi o sam fakt, jak Wy konceptualnie podchodzicie do tego jak takie rzeczy liczyc ? Jak w
łatwy
sposób pokazać swojemu umysłowi prawidłową drogę do pojęcia takiego zagadnienia tzn którą
z metod wybrac ?
Proszę o jakieś wskazówki
2 wrz 21:34
salamandra: Dlaczego w drugim podpunkcie dzielisz przez 1,1?
2 wrz 22:13
Adam: To właśnie przez to ze mieszają mi się 2 rzeczy. A robie tak żeby pokazać w czym mam problem.
Bo 0,1 * X to nie to samo co X / 1,1 − X ( i ta wartosc ujemna wychodzi ).
Przykład 1:
Cena spadła o 10% z 50 zł Jaka jest teraz. Czyli robie 0,1*50 = 5 Czyli cena teraz to 45 zł.
Przyklad 2:
Wartosc kwoty za fakture to 50 zł, jaka jest cena netto ? (vat 23%)
50 / 1,23 = 40,65
2 wrz 22:19
salamandra: przykład 1: x − cena początkowa (50zl)
0,9x − cena po obniżce
0,9*50= 45
przykład 2: 1,23x − cena brutto
x− cena netto
1,23x=50 / :1,23
x= 40,65
2 wrz 22:34
Qulka:
Przykład 1:
Cena spadła o 10% z 50 zł Jaka jest teraz. Czyli robie 0,1*50 = 5 a potem 50−5 Czyli cena
teraz to 45 zł.
i analogicznie
gdy masz cenę już zawierającą 10% i chcesz wiedzieć ile to było
X − X/1.1 1840 − 1672 = 167,2 to te 10% które ktoś wcześniej dołożył i nie jest to kwota
ujemna
3 wrz 00:03
Jerzy:
Albo inaczej ... jeśli cena spadła o 10 % , to nowa cena stanowi 90% starej ,
czyli: 0,9*50 = 45 zł.
3 wrz 10:35
Qulka: chodziło mi tylko o analogię w odejmowaniu

reszta to był cytat z jego działania skoro tyle
już umie
3 wrz 12:19
Jerzy:
Czy ja kwestionowałem Twoje rozwiazanie ?
3 wrz 12:38
Qulka: powtórzyłeś salamandrowe
3 wrz 13:11
Jerzy:
Racja, przeoczyłem przy scrollowaniu
3 wrz 13:15
Adam: Dziekuje za odpowiedzi. Moje zadania byly wymyslone aby zobrazowac gdzie mam problemy.
Zawsze myslalem ze np podawana wczesniej cena 1840 (i chce odliczyc vat ) to robilem
0,77 * 1840 i wychodzilo mi zle.
Nie rozumiem dlaczego w niektorych liczbach nalezy zrobic dzielenie przez 1,23 a nie
wystarcza mnozenie razy 0,77.
Mozecie mi to jakos prosto wyjasnic ?
3 wrz 22:05
hmmm: chyba chodzi w Twoim problemie o to, że
trzeba odróżnić cenę netto i brutto, netto to ta bez vatu, a brutto to ta z vatem
czyli jeśli mamy cenę netto 1000 zł to brutto będzie 1230zł (1000zł*1.23)
jeśli mamy cenę 1230 netto to brutto będzie 1512,90zł (1230zł*1,23)
jeśli mamy cenę brutto 1512,90zł to cena netto była 1230 (1512,90:1,23)
3 wrz 22:41
wredulus_pospolitus:
nigdy się nie mnoży przez 0.77 jeżeli mamy 23% VAT
3 wrz 22:45
wredulus_pospolitus:
cena netto: to co dostaje sprzedający (np. 1'000 PLN)
cena brutto: to co Ty tak naprawdę płacisz w sklepie (czyli 1'230 PLN)
VAT: to co zabiera fiskus (230 PLN) z tego co zapłaciłeś
3 wrz 22:47
hmmm: dodam jeszcze, że mnożenie przez 0,77 robi się natomiast, gdy mamy 23% obniżki ceny
czyli jeśli cena była 1000 zł, a obniżka 23% to nowa cena będzie 770zł (0,77*1000zł)
3 wrz 22:49
Jerzy:
Tak. Jesli cenę towaru x obniżono o 23% , to jej nowa cena stanowi 77% ceny wyjściowej, czyli:
0,77*x
4 wrz 09:23
getin:
podwyżki i obniżki − to dwa słowa klucze aby zrozumieć problem
1. Podwyżka to operacja w której liczba (cena) początkowa jest zwiększona o jakiś % i powstaje
w ten sposób większa liczba (cena) po zwiększeniu
Tutaj zawsze x (czyli 100%) oznacza zawsze cenę początkową (przed podwyżką)
2. Obniżka to operacja w której liczba (cena) początkowa jest zmniejszona o jakiś % i powstaje
mniejsza liczba (cena) po zmniejszeniu
Tutaj x (czyli 100%) oznacza zawsze cenę początkową (przed obniżką)
Rozpoznawanie czy masz do czynienia z podwyżką czy obniżką jest łatwe − po słowach kluczach
Jeśli w treści zadania widzisz: zwiększono, podwyższono, powiększono, podniesiono itp. to
podwyżka
Jeśli widzisz obniżono, promocja, rabat, przeceniono itp to obniżka
Zadania z VAT−em traktujesz jako podwyżkę
czyli tutaj x (100%) jest ceną netto (bez podatku VAT)
4 wrz 09:47
Adam: Czyli jesli jakas kwota zawiera dany procent dla przykladu 10% to dziele przez ten procent
=> / 1,1 i otrzymana liczbe mogę odjąć od pierwotnej, a jesli
obnizamy badz podwyzszamy ceny to mnoze razy 1,1 lub też dziel.
Czyli kwintesencja moje problemu bylo to czy dana procent juz zawiera sie w cenie, czy też nie
?
Dobrze rozumuje ?
4 wrz 21:59
hmmm: w Twoim pierwszym poście chodzi (moim zdaniem/chyba) o coś takiego jak prowizja, a potem
jeszcze się pytałeś jak działają podwyżki obniżki procentowe i Vat
jeśli chodzi o prowizję to jest tak jak pisałeś, produkt ma cenę 1854 to prowizja 10% za
(skuteczne) polecenie będzie 10%, a jak się to ma do ceny netto i brutto to nie wiem
tzn nie wiem czy prowizja jest od ceny netto czy brutto, pewnie netto (?)
4 wrz 22:34
Jolanta: Jeżeli chodzi o zadania z vatem np 23%
cena netto+vat=cena brutto
100%x+23%x=123%x x cena netto
Jeżeli masz np oblicz ile będzie kosztował towar jezeli cena netto wynosi 200 zl a podatek vat
jest
a) 23%
b)7%
| | 100 | |
100%= |
| =1 1*200=200 |
| | 100 | |
a)200zł+0,23*200zł=246zł
b)200zł+0,07*200zł=214zł
A teraz takie zadanie
Cena towaru z 23%VAT−em wynosi 713,40zł ile wynosi cena netto?
cena netto +Vat=cena brutto
100%x+23%x=123%x
x+0,23x=713,40zł
1,23x=713,40zł
x=580zł
4 wrz 22:59
a@b:
@
Jolanta
młodzież "uwielbia" proporcje

123% −−− 713,40 (c. brutto)
100% −−− x ( c. netto)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 wrz 23:43
Adam: Dziekuje Jolanta za tą odpowiedź. Wlasnie te 100%x+23%x=123%x bylo mi potrzebne do lepszego
zrozumienia sprawy dzielenia przez 1,23.
Może pisze zbyt zawile, za co przepraszam wszystkich pomagających, ale czesto mialem
problem z tym że nie wiedziałem czy powinienem mnożyć przez 0,23 czy dzielić przez 1,23.
Przy zadaniach typu:
Cena spadla o 20 % myslalem czy mam zrobi 0,2* Cena czy moze Cena / 1,2.
I dlaczego podzielenie przez 1,2 da inny wynik niz pomnozenie razy 0,2 ?
To zawsze mi sie mieszalo.
Jak wy podchodzicie do tego konceptualnie, aby nie miec metliku w glowie ?
4 wrz 23:43
wredulus_pospolitus:
oryginalna cena −−− x*100%
przeceniamy o 20% −−−−czyli OBNIŻAMY CENĘ O x*20%
cena po przecenie to: x*100% − x*20% = x*(100%−20%) = x*80% czyli x*
0.8
| | x | |
podzielenie przez 1.2 (czyli 120%) otrzymamy natomiast |
| *100% = x*83.(3)% |
| | 1.2 | |
i jak widzisz nie ma to żadnego związku z 'obniżeniem ceny o DOKŁADNIE 20% jej wyjściowej ceny'
5 wrz 00:21
wredulus_pospolitus:
Jeżeli masz zadanie:
1) Koszula kosztuje 100PLN i została przeceniona o 20%. Jaka jest cena po przecenie?
Rozwiązanie: 100*0.8 = 80 PLN (ponieważ 20% ze 100PLN to dokładnie 20PLN i o taką kwotę
koszula została przeceniona czyli o taką kwotę należy pomniejszyć pierwotną cenę koszuli)
2) Koszula kosztuje 100PLN i cena zostaje PODNIESIONA o 20%. Jaka jest cena po podwyżce?
Rozwiązanie: 100*1.2 = 120 PLN (ponieważ 20% ze 100PLN to dokładnie 20PLN i o taką kwotę
cena koszuli została podniesiona czyli o taką kwotę należy powiększyć pierwotną cenę koszuli)
3) Jaka była pierwotna cena koszuli, jeżeli po obniżce o 20% kosztowała ona 80 PLN?
| | 120 | |
Rozwiązanie: |
| = 100 PLN (ponieważ końcowa cena koszuli stanowi 80% pierwotnej |
| | 0.8 | |
ceny koszuli, więc wykonując dzielenie przez 80% (0.8) otrzymujemy pierwotną cenę koszuli)
4) Jaka była pierwotna cena koszuli, jeżeli po podwyżce o 20% kosztowała ona 120 PLN?
| | 120 | |
Rozwiązanie: |
| = 100 PLN (ponieważ końcowa cena koszuli stanowi 120% pierwotnej |
| | 1.2 | |
ceny koszuli, więc wykonując dzielenie przez 120% (1.2) otrzymujemy pierwotną cenę koszuli)
Bonusowo
5) Cena koszuli po zmianie ceny wynosi 80PLN, pierwotna cena koszuli to 100PLN. Czy cena
koszuli została obniżona czy podniesiona? I o ile procent? I o jaką kwotę
Rozwiązanie:
I) Skoro cena końcowa jest mniejsza ( 80 − 100 = −20) od początkowej to oznacza, że
doszło do obniżenia ceny koszuli.
| | nowa cena | | 80 | |
II) |
| = |
| = 0.8 = 80% czyli nowa cena koszuli stanowi |
| | stara cena | | 100 | |
80% starej ceny koszuli, a więc została ona obniżona o 100% − 80% = 20%
III) wiemy, że doszło do obniżenia ceny koszuli, patrzymy o ile: (stara cena) − (nowa
cena) = 100PLN − 80PLN = 20PLN o tyle została zmniejszona cena koszuli
5 wrz 00:32
wredulus_pospolitus:
Jak widzisz −−− to czy mnożymy przez 0.8, 1.2 czy dzielimy przez 0.8, 1.2 zależy od tego którą
cenę mamy podaną (pierwotną czy po zmianie ceny) i którą cenę chcemy obliczyć.
Obliczanie ceny netto i brutto można traktować jako:
cena netto −−− cena pierwotna (przed podwyżką)
cena brutto −−− cena ostateczna (po podwyżce)
VAT −−− o ile podnosimy cenę pierwotną
I jeżeli w sklepie mamy podaną cenę brutto i chcemy się dowiedzieć jaka była cena netto to
patrzymy na zadanie (4).
Jeżeli natomiast mamy podaną cenę netto i chcemy wiedzieć jaka będzie ostateczna cena w sklepie
(cena brutto) to patrzymy na zadanie (2).
5 wrz 00:36