Diagram
Test: Spośród 50 studentów 25 uczy sie angielskiego, 20 niemieckiego i 30 francuskiego.
10 osób uczy się wszystkich trzech języków. Jak w tym przypadku wypełnić diagram Venna? Niech
mi ktoś wyjaśni po kolei .
2 wrz 08:30
wredulus_pospolitus:

Krok 1: liczba studentów uczących się wszystkich języków: 10
Krok 2: obliczamy ilu jeszcze studentów musimy 'dopisać'
Ogólnie: 50 − 10 = 40
A: 25 − 10 = 15
N: 20 − 10 = 10
F: 30 − 10 = 20
A+N+F = 15+10+20 = 45 −−−−>> czyli łącznie 5 uczniów będzie uczyło się dwóch języków
ale nie wiemy jakich, więc de facto nie możemy uzupełnić diagramu
2 wrz 08:37
Test: Super a możemy policzyć ilu 7czy się tylko francuskiego ?
2 wrz 08:53
Qulka: między 15 a 20
2 wrz 10:38