Prawdopodobieńśtwo Bayesa
Mati123: Czułością testu diagnostycznego nazywa się prawdopodobieństwo uzyskania wyniku pozytywnego
(czyli
stwierdzenia choroby) u osoby chorej, natomiast swoistością testu nazywa się prawdopodobieństwo
uzyskania wyniku negatywnego u osoby zdrowej. Czułość testu wykrywającego chorobę X wynosi 80%,
a jego swoistość 70%. Na X cierpi 10% populacji. Test wykonany na Ryszardzie dał wynik
pozytywny.
Prawdopodobieństwo tego, że Ryszard jest chory:
Czy dobrze rozwiązuje zadanie?
B1 − wynik pozytywny u osoby chorej 0.8
B2 − wynik negatywny u osoby zdrowej 0,7 czyli (0.3 daje nam wynik pozytywny u osoby zdrowej)
A − Prawdopodobieństwo że Ryszard był chory
X − 10% populacji cierpni, 0.9 populacji nie cierpi
P(A) = 0.8*0.1 + 0.3*0.9 − prawdopodobieństwo całkowite
P(B1)P(A|B1) = 0.8*0.1
1 wrz 18:35
Qulka:
B1 − wynik pozytywny u osoby chorej 0.8
B2 − wynik negatywny u osoby zdrowej 0,7 czyli (0.3 daje nam wynik pozytywny u osoby zdrowej)
X − 10% populacji cierpi, 0.9 populacji nie cierpi
D − wynik testu jest pozytywny
P(D) = 0.8*0.1 + 0.3*0.9 − prawdopodobieństwo całkowite
A − Prawdopodobieństwo że Ryszard był chory
| | 0.8*0.1 | |
P(A|D) = |
| |
| | 0.8*0.1 + 0.3*0.9 | |
2 wrz 00:29