Równanie, pary liczb
Szkolniak: Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych, których różnica jest równa ilorazowi.
Oznaczyłem te liczby jako x orazy y.
| | x | |
Z treści zadania otrzymujemy równanie x−y= |
| , gdzie y≠0. |
| | y | |
Rozpatrzyłem przypadek, gdzie zachodzi równość − po obu stronach wychodzi 0:
L=0 ⇔ x=y
P=0 ⇔ x=0, stąd y=0, sprzeczne z założeniem, zatem ten przypadek odpada.
Próbowałem pomnożyć obie strony przez y, doszedłem do takiej postaci równania:
xy−y
2=x
xy−x=y
2
x*(y−1)=y*y
Ale to chyba nie tędy droga. Jakaś podpowiedź co mogę zrobić z tym równaniem? Jakaś postać
iloczynowa?
31 sie 22:10
getin:
| | y2 | |
Wg mnie trzeba dać odpowiedź że każda para liczb ( |
| , y) dla dowolnego y≠1 i y≠0 |
| | y−1 | |
spełnia tę własność
Bo będzie nieskończenie wiele takich par
31 sie 22:42
getin:
oraz para (x, 1) dla dowolnego x∊R
31 sie 22:44
wredulus_pospolitus:
getin (x,1) nie spełnia warunku:
L = x−1
P = x
31 sie 22:53
a7: | | 2 | | 3 | |
22:44 chyba (x,1) nie każda np. (2,1) 2−1≠ |
| (3,1) 3−1≠ |
| |
| | 1 | | 1 | |
31 sie 22:53
a7: natomiast 22:42 ok
31 sie 22:54
Szkolniak: Super, dziękuje
1 wrz 22:35
student: xy − y
2 = x
y
2 − xy + x = 0
| | x | | x2 | |
(y − |
| )2 + x − |
| = 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | √x2 + 4x + x | | −√x2 + 4x + x | |
y = |
| ∨ y = |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 wrz 22:49
Blee:
Student, w Twojej odpowiedzi masz błąd rachunkowy
1 wrz 23:08
student: no tak
1 wrz 23:12
wredulus_pospolitus:
| | x2 | | x2 − 4x | |
(y − x/2)2 + x − |
| = 0 ⇔ (y − x/2)2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
1 wrz 23:36
wredulus_pospolitus:
zauważ także, że tak naprawdę nie podałeś ani jednej pary liczb ... coś tam sobie policzyłeś i
na tym skończyłeś

Brak odpowiedzi
1 wrz 23:37
student: Ty też nie
1 wrz 23:45
wredulus_pospolitus:
Ja nie musiałem ... pary zostały podane przez @getin
1 wrz 23:49