półokrąg
kasia:
W trójkąt równoramienny ABC o ramionach AC=BC wpisano półokrąg
o środku D, który jest styczny do ramion w punktach E i F oraz przecina
wysokość CD w punkcie M, który dzieli tę wysokość
w stosunku 3:2 licząc od punktu D
W jakim stosunku punkty styczności okręgu z ramionami dzielą ramiona?
30 sie 18:47
wmboczek: zapisz tgα przy podstawie i sinα
z układu można wyeliminować połowę podstawy i mamy odp
30 sie 19:59
Eta:

Można też tak (bez trygonometrii)
W ΔDEC z tw. Pitagorasa : |EC|=4x
| | 9 | |
W ΔADC z podobieństwa trójkatów : 4xy=9x2 ⇒ |AE|= y= |
| x |
| | 4 | |
============
30 sie 20:40
Wirus: Ciesze się bardzo ze są niektórzy odporni na wirusa i mogą pomagać (

)
2 wrz 08:54