pierwiastki wielomianu
Krzych: Udowodnić, że jeżeli liczby a i b są pierwiastkami równania x4 + x3 −1 to liczba ab jest
pierwiastkiem równania x6 + x4 +x3 −x2 −1.
30 sie 08:09
30 sie 09:15
jc:
f(x)=(x−a)(x−b)(x−c)(x−d)=x3−s1x2 + s2x − s3
g(x)=(x−ab)(x−ac)(x−ad)(x−bc)(x−bd)(x−cd)=x6−m1x5+m2x4−m3x3+m4x2−m5x+m6
Łatwe, ale dość żmudne rachunki dają
m1=s2
m2=s1s3−s4
m3=s32−s4s1
m4=s4s3s1−s42
m5=s42s2
m6=s43
W naszym zadaniu wychodzi tak, jak w odpowiedzi.
30 sie 18:43
jc: Mała pomyłka: m3=s32−2s4s2+s4s12.
To wynik ogólny, a zadanie na pewno można rozwiązać prościej.
31 sie 12:13
jc: Proste rozwiązanie.
a, b − dwa równe rozwiązania.
a4 + a2 =1
b4 + b2 =1
mnożymy
u3(1+u+s)=1, gdzie u=ab, s=a+b
Eliminujemy s.
a4 + a3 =1 /b2
b4 + b3 =1 /a2
mnożymy, odejmujemy i dzielimy przez b−a
u2 s + u2 = s
stąd u2=(1−u2)s
Mnożymy u3(1+u+s)=1 przez (1−u2)
u3(1+u)(1−u2) + u5 = 1−u2
Po uporządkowaniu
u6−u4−u3−u2+1=0
gdzie jest błąd?
31 sie 14:39
jc: Znalazłem. Jeszcze raz. Jak poprzednio: u=ab, s=a+b
a4+a3=1
b4+b3=1
u3(1+u+s)=1
u2a2+u2a=b2
u2b2+u2b=a2
u2s + u2=−s
s(1+u2)=−u2
u3(1+u)(1+u2) −u5=1+u2
u6+u4+u3−u2−1=0
Teraz jest dobrze.
31 sie 14:46
Adamm:
31 sie 22:57