długość równika
marynarz: Skoro:
360*x60'=21600'x1852m(Milamorska)=40003200m/1000=40003,2km − jest to długość równika.
90*x60'= 5400'x1852m=10000800m/1000=10000,8km − jest to odległość od bieguna do równika
ziemi.
Obliczając teraz wycinek koła(równika) dzieląc równik na 24
360/24=15*
15/360=0,0417x2x3,14x10000,8km=2618,97km długość luku 15stopniowego na równiku
24x2618,97km=62855,28km długość równika
40003,2km długość równika
62855,28km długość równika
Jest to różnica jeżeli chodzi o długość równika, mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie popełniłem
błąd ?
30 sie 01:08
marynarz: Dobrze, przepraszam.. pomieszałem geometrię na płaszczyźnie z geometrią w przestrzeni
30 sie 01:55
daras: A znasz taki paradoks związany z równikiem?
Wyobraź sobie, że Ziemia została ciasno opasana sznurem. Ile metrów sznura należy dołożyć do
obwodu równika, żeby mógł pod nim przejść człowiek? albo wersja dla wilka morskiego: żeby mógł
pod nim przepłynąć okręt?
30 sie 09:13
student: 2πh
30 sie 18:00
marynarz: Dzięki dzięki, rozumiem sytuacje
30 sie 22:15
daras: o połowę mniej
1 wrz 10:10
21 paź 13:38